تحقيق سورة الفاتحة، وسورة البقرة إلى الآية(169) من مخطوطالإنصاف في كشف الكشاف
El-İnsâf fî Keşfi-l Keşşâf eserinde, Fâtiha suresi ve Bakara suresinin 169. ayetine kadar olan ayetlerin tahkîki - Verification of verses Surat al-Fatihah and Surat al Baqarah till verse 169 from the manuscript of al-Insaf fi Kashf al-Kashshaf
  1. Tez No: 648004
  2. Yazar: SALİH EL-OSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAŞALLAH TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zemahşerî, mutezilî, el-Keşşâf, Ebu Zur'a Irakî, The Purpose of the Manuscript, Al-Mu'tazilah Doctrine, Alkashshaf, Abu Zur'a al-Iraqi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Ebu Zur'a'nın Keşşâf ile ilgili yazdığı el yazma eserinin amacı, Zemahşerî'nin bidat olan itizalî görüşleri desteklemesine ve Kur'an ayetlerini mezhebine hizmet edecek şekilde te'vil etmesine dikkat çekmektir. Bu konuda (müellif), onun bidatini ortaya koyan ve dikkat çeken âlimlerin açıklamalarını nakletmektedir. Bununla kitabını okuyan ve araştıranları uyarmak istemektedir. Onunla ilgili görüşlerden doğru olanları ve ona karşı önyargılı olanları da açıklamaktadır. Kendisiyle, Iraklı bir bilge olan babası, bu kitabı tartışırken insaflı olduklarını ortaya koymuşlar. Bu konuda onun ihtilaf ettiği meseleleri ve âlimlerin bu konuda yaptıkları reddiyeleri tek tek zikretmekte, onları ilmi bir üslupla tartışmaktadırlar. İmam Ebu Zur'a bu konuda her sözü sahibine dayandırdığı gibi, Keşşâf'taki hadisleri de tahrîc etmiştir. Allah, bu el yazma eseri yazarak, nüshasını karşılaştırarak ve hadislerini tahrîc ederek, kitapta geçen görüşleri sözkonusu âlimlerin kitaplarına müracaat ederek ispat etme ve açıklama gerektiren (müşkil) bazı kavramları açıklayarak kitaba hizmet etme şerefini bana nasip etti.
Özet (Çeviri)
The purpose of the manuscript of Abu Zur'a on Alkashshaf was to pay attention to the like of the victory of Al-Zamakhshari for his heresy (Al-Mu'tazilah Doctrine), to interpretation the verses of Holy Quran and to use them to serve his doctrine, and to illustrate the words of the scholars who showed his heresy and warned them; to warn and the reader and be careful for his book, and what was true of their words, and what they were prejudice on him. He and the Iraqi science showed fairness in discussing his book, by presenting those issues in which he disagreed, listing the scientists' words in responding to them, discussing those statements in scientific discussion, and by offering Imam Abu Zur'a every word to his companion, and also making the statements of Alkashshaf. God honored me with the service of this manuscript from his writing, his transcript and the elucidation of his speeches, and proved that the words to their tellers from their books, explaining some of the problematic words.