Kapak retraksiyonu olan tiroid orbitopatili hastalarda botulinum toksin uygulanması ve sonuçları, sonuçlara etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Injection of botulinum toxin and results in patients with thyroid orbitopathy with upper eyelid retraction, evaluation of factors affecting the results
  1. Tez No: 864912
  2. Yazar: GAYE DALKIRAN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE DENİZ İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid orbitopati, botulinum toksin A, üst göz kapağı retraksiyonu, Thyroid orbitopathy, botulinum toxin A, upper eyelid retraction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Tiroid orbitopatiye (TO) sekonder üst göz kapağı retraksiyonu (ÜGKR) tedavisinde botulinum toksin A (BoTA) enjeksiyonu klinik sonuçlarının karşılaştırılması, BoTA etkinlik düzeyi ve etkinlik düzeyine etki eden faktörlerin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne Mayıs 2022 ve Ekim 2023 tarihleri arasında TO nedenli ÜGKR ile başvuran ve levator kasına BoTA enjeksiyon tedavisi uygulanan 34 hastanın 52 gözünün kayıtları retrospektif incelendi. Retraksiyon düzeyine göre hafif ve orta-şiddetli alt gruplara ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, enjeksiyon öncesi (EÖ) ve enjeksiyon sonrası (ES) sırasıyla 2.hafta, 1., 3. ve 6.ay muayenelerindeki kapak aralığı, klinik aktivite skoru (KAS), tiroid fonksiyon testi (TFT) ölçümleri ve tedaviye etki eden faktörler kaydedildi. Bulgular: 24'ü kadın (% 70,5), 10'u erkek (% 29,4), yaş ortalaması 48,56 olan 34 hastanın 52 gözü çalışmaya dahil edildi. 19 hasta ötiroid bulundu. 52 gözden 21'inde (% 40,3) hafif, 31'inde (% 59,6) ise orta-şiddetli ÜGKR saptandı. MRD1 değerleri hafif ve orta-şiddetli evre vakalarda; ES 2.hafta ve 1.ayda, EÖ ve ES 6.aya göre anlamlı olarak düşük bulundu. Nazal kapak aralığı (NKA) ve santral kapak aralığı (SKA), hafif ve orta-şiddetli evrelerde, ES 2.hafta, 1.ay ve 3.ay değerleri, EÖ'ne göre; ES 2.hafta ve 1.ay değerleri, ES 6.aya göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlendi. Temporal kapak aralığı (TKA) değerleri hafif evrelerde, ES 2.hafta, 1.ay değerleri, EÖ ve ES 6.aya göre; aynı zamanda ES 3.ay değerleri EÖ'ne göre anlamlı olarak düşük saptandı. TKA orta-şiddetli evreli vakalarda, ES 2.hafta, 1.ay ve 3.ay değerleri, EÖ ve ES 6.aya göre; ES 1.ay ve 3.ay MRD2 değerleri, EÖ'ne göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlendi. Hafif ve orta-şiddetli evre olan gruplarda KAS, EÖ'ne göre ES 1.ayda anlamlı olarak düşük bulundu. ES takiplerinde SKA ve TKA değerleri, EÖ'ne göre hiç yüksek çıkmamış olanların ağırlıklı olarak ötiroid olduğu, 6.ayda yüksek çıkmış olanların ise ağırlıklı olarak ötiroid olmadığı belirlendi. EÖ lidlag varlığı, sigara içme durumu, radyoaktif iyot (RAİ) tedavisi, tiroidin medikal tedavisi, tiroid hastalık süresi, hafif veya orta-şiddetli evre oluşu ile tedavi yanıtı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). ÜGKR tedavisinde BoTA enjeksiyonu ile hastalardan % 65'inde (34 gözde) BoTA etkinliğinin devamlı olduğu sonucuna ulaşıldı. Tartışma ve Sonuç: Ötiroid olgularda BoTA enjeksiyon sonuçları daha stabil seyretmektedir. Distiroid olgularda da antitiroid tedavi cevabı beklenirken BoTA enjeksiyonu; ÜGKR tedavisinde kapak aralığını azaltarak konjonktival hiperemiyi azaltır ve sekonder olarak da kuru göz tedavisinde de ön planda düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to compare the clinical outcomes of botulinum toxin A (BoTA) injections for the treatment of upper eyelid retraction (ULR) secondary to thyroid orbitopathy (TO), investigate the efficacy level of BoTA and the factors affecting the efficacy level. Materials and Methods: The records of 52 eyes of 34 patients who were admitted to Akdeniz University Hospital Ophthalmology Clinic between May 2022 and October 2023 with ULR due to TO and who underwent BoTA injection treatment to the levator muscle were retrospectively analysed. Mild and moderate-severe subgroups were subdivided according to the level of retraction. Demographic characteristics of the patients, palpebral fissure height, clinical activity score (CAS), thyroid function test (TFT) measurements and factors affecting the treatment were recorded at the pre-injection (PrI) and post-injection (PsI) 2nd week, 1st, 3rd and 6th month examinations. Results: Fifty-two eyes of 34 patients, 24 female (70.5%) and 10 male (29.4%), with a mean age of 48.56 years, were included in the study. Among the patients, 19 patients were euthyroid. 21 (40.3%) of 52 eyes had mild (40.3%) and 31 (59.6%) eyes had moderate-severe ULR. MRD1 values were found to be significantly lower in mild and moderate-severe cases at the 2nd week and 1st month of post-injection (PsI), and compared to the 6th month of PsI and pre-injection (PrI). Nasal palpebral fissure height (NPFH) and central palpebral fissure height (SPFH) values were significantly lower in mild and moderate-severe stages at the 2nd week, 1st month and 3rd month of PsI compared to PrI, and at the 2nd week and 1st month of PsI compared to 6th month of PsI. Temporal palpebral fissure height (TPFH) values were found to be significantly lower in mild stages at the 2nd week and 1st month of PsI values, compared to the 6th month of PsI and PrI values, and 3rd month of PsI values compared to PrI. In cases with moderate-severe stages of TPFH, at the 2nd week, 1st month and 3rd month of PsI values were significantly lower than PrI and 6th month of PsI; 1st month and 3rd month of PsI MRD2 values were significantly lower than PrI. In the mild and moderate-severe stage subgroups, CAS was found to be significantly lower at the 1st month of PsI compared to PrI. In the PsI follow-up, it was determined that those who had never had elevated CPFH and TPFH values compared to PrI were predominantly euthyroid, whereas those who had elevated CPFH and TPFH values at the 6th month of PsI were predominantly non-euthyroid. No statistically significant correlation was found between the presence of PrI lidlag, smoking status, radioactive iodine (RAI) treatment, medical treatment of thyroid, duration of thyroid disease, mild or moderate-severe stage and treatment response (p>0.05). It was concluded that the efficacy of BoTA injection in the treatment of ULR was sustained in 65% of the patients (34 eyes). Discussion and Conclusions: BoTA injection results are more stable in euthyroid patients. While antithyroid treatment response is expected in dysthyroid patients, BoTA injection reduces conjunctival hyperemia by decreasing the palpebral fissure height in the treatment of ULR and should be considered in the secondary treatment of dry eye.