Almanya'da yaşayan Türk göçmen ailelerin 18-28 yaşlarındaki çocuklarına yönelik değer odaklı manevi güçlenme ve bakım programının etkiliğinin incelenmesi: Almanya Frankfurt Viernheim örneği
  1. Tez No: 864999
  2. Yazar: ABDULCELİL GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Maneviyat, Manevi bakım, Psiko-sosyo-spiritüel bakım, Genç, Psychology of religion, Spirituality, Spiritual care, Psycho-socio-spiritual care, Youth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 478
Özet
GÜRBÜZ, Abdulcelil, Almanya'da Yaşayan Türk Göçmen Ailelerin 18-28 Yaşlarındaki Çocuklarına Yönelik Değer Odaklı Manevi Güçlenme Ve Bakım Programının ( DOMAB) Etkililiğin İncelenmesi: Almanya Frankfurt Viernheim Örneği, Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. Öznur ÖZDOĞAN Almanya'nın Farnkfurt şehrine bağlı Viernheim kasabasında yaşayan genç yetişkin bireylere Değer Odaklı Manevi Güçlenme Ve Bakım Programı uygulanmıştır. Bu doğrultuda genç bireylerin manevi gereksinimlerini belirlemek, bu gereksinimleri karşılamak için Manevi Güçlenme Ve Bakım programı içerikleri hazırlamak ve gençlere uygulanan bu içeriklerin manevi iyilik hali, psikolojik iyi oluş ve Tanrı algısı düzeyleri üzerindeki etkiliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda gençlik, gençlik dönemi özellikleri ve gençlik dönemindeki sorularla manevi başa çıkma konuları arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Almanya/Frankfurt/Viernheim bölgesinde yaşayan 70 gönüllü genç yetişkin bireyden oluşturulmuş; gençlerin 35'i deney grubuna ve 35'i de kontrol grubuna atanmıştır. Manevi gereksinimleri belirleme aşamasında keşifsel desenin prensipleri benimsenmiş ve fenomenolojik araştırma yöntemi takip edilmiştir. Bu süreçte alanyazın taranmış, katılımcılar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Genç bireyler gözlemlenmiş ve araştırmanın her aşamasında alan uzmanlarına danışılmıştır. Manevi Güçlenme Ve Bakım programı içeriklerini uygularken gerçek deneysel tasarımlı kontrol gruplu ön test-son test deseni takip edilmiştir. Giriş, içerik sunumu, konu ile ilgili ayetler, konu ile ilgili hadisler, konu ile ilgili kültürümüzden örnekler ve kalıcılığı sağlama adımlarından oluşan Manevi Güçlenme Ve Bakım programı içerikleri tema odaklı grup toplantıları aracılığıyla uygulanmıştır. DOMAB uygulamasının manevi iyilik hali, psikolojik iyi oluş ve Tanrı algısı düzeyleri üzerindeki etkililiğini belirlemek amacıyla, bu üç değişkenin her birine yönelik ölçme araçları ön test, son test ve izleme testi olarak her iki katılımcı genç gruba uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre genç yetişkin bireylerin manevi gereksinimleri olduğuna ulaşılmıştır: Niyet, azim, tövbe, aşkın yanımız maneviyat, olumlu düşünme, sevgi, şükür, sabır, tevekkül, affetme, tek başınalık, iletişim ve barış ve mutluluk. Araştırma kapsamında hazırlanan Manevi Güçlenme Ve Bakım programı içeriklerinin genç bireylerin manevi gereksinimlerini karşıladığı yapılan ikili görüşmeler ve gözlemler aracılığıyla tespit edilmiştir. Bunun yanında DOMAB içeriklerinin uygulandığı deney grubundaki gençlerin manevi iyilik hali, psikolojik iyi oluş ve sevgi yönelimli Tanrı algısı puanlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak genç yetişkin bireylerin manevi gereksiniminin olduğu, hazırlanan Manevi Güçlenme Ve Bakım programı içeriklerinin genç bireylerin hem manevi gereksinimlerini karşıladığı hem de onların Manevi iyilik hali, Psikolojik iyi oluş ve sevgi yönelimli Tanrı algısı ölçeği puanlarını artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
GÜRBÜZ, Abdulcelil, Almanya'da Yaşayan Türk Göçmen Ailelerin 18-28 Yaşlarındaki Çocuklarına Yönelik Değer Odaklı Manevi Güçlenme Ve Bakım Programının ( DOMAB) Etkililiğin İncelenmesi: Almanya Frankfurt Viernheim Örneği Ph. D. Thesis, Supervisor: Prof. Dr. Öznur ÖZDOĞAN Value-oriented spiritual care programme (DOMAB) was applied to immigrant Turkish youth living in Viernheim town of Farnkfurt, Germany. In this direction, it was aimed to determine the spiritual needs of immigrant youth, to prepare spiritual care contents to meet these needs, and to evaluate the effectiveness of these contents applied to immigrant youth on spiritual well-being, psychological well-being and God perception levels. In this context, the relationship between youth, characteristics of the youth period, questions in the youth period and spiritual coping issues were discussed. The study group of the research consisted of 70 volunteer young people living in Germany/Frankfurt/Viernheim region and 35 of them were assigned to the experimental group and 35 to the control group. At the stage of determining spiritual needs, the principles of exploratory design were adopted and phenomenological research method was followed. In this process, the literature was reviewed and bilateral interviews were conducted with the participants. Migrant youth were observed and field experts were consulted. While implementing the spiritual care contents, a pretest-posttest design with control group and true experimental design was followed. Spiritual care contents consisting of introduction, content presentation, verses related to the subject, hadiths related to the subject, examples from our culture related to the subject and ensuring permanence were implemented through theme-oriented group meetings. In order to determine the effectiveness of spiritual care on spiritual well-being, psychological well-being and God perception levels, measurement tools for each of these three variables were applied to the participants in both groups as pre-test, post-test and follow-up test. According to the results of the study, it was found that immigrant Turkish youth basically have thirteen spiritual needs: Intention, perseverance, repentance, transcendental spirituality, positive thinking, love, gratitude patience, trust, forgiveness, solitude communication and peace and happiness. It has been determined through bilateral interviews and observations that the spiritual care contents prepared within the scope of the research meet the spiritual needs of immigrant Turkish youth. In addition, it was found that the levels of spiritual well-being, psychological well-being and love-oriented perception of God increased in the experimental group where spiritual care contents were applied. As a result, it was determined that immigrant Turkish youth had thirteen spiritual needs, and the spiritual care contents prepared both met the spiritual needs of the youth and increased their spiritual well-being, psychological well-being and love-oriented perception of God.