Prediction of potential distribution of selected tree species under SPP climate change scenarios in Kastamonu, Türkiye
Seçilen asli ağaç türlerinin SPP iklim değişikliği senaryolarına göre Kastamonu, Türkiye'de tür dağılımlarının tahmin edilmesi
- Tez No: 865060
- Danışmanlar: PROF. DR. UZAY KARAHALİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Habitat suitability, Maximum Enthropy, Climate Change, Shared Socioeconomic Pathways, Kastamonu, Habitat uygunluğu, Maksimum Entropi, İklim değişikliği, SSP scenarios, Kastamonu
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
This study undertakes a comprehensive analysis of current predictions and future projections of species distribution for key tree species in Kastamonu province, Türkiye, under SSP2 and SSP5 climate change scenarios using the MaxEnt model. By investigating the intricate dynamics of changing habitat suitability, the study underscores the profound implications for tree species composition within forest ecosystems. The findings reveal that both biotic and abiotic factors, with climate change as a pivotal driver, significantly influence the distribution of tree species. Notably, temperature-related predictors consistently play a critical role, emphasizing their significance in species distribution modeling. Future projections unveil a nuanced landscape, delineating winners and losers based on habitat suitability changes, thereby highlighting the complexity of climate change impacts on various species. Specifically, Pinus sylvestris, Pinus nigra, Fagus orientalis, and Abies nordmanniana subsp. equi-trojani are projected to face challenges whereas, Pinus brutia displays a short-term decrease but a long-term increase in suitability, suggesting potential adaptive responses. The study provides valuable insights that can significantly enhance conservation strategies, fostering adaptability and effectiveness in the face of ongoing climate change impacts.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, MaxEnt modelini kullanarak çeşitli iklim değişikliği senaryoları altında Türkiye'nin Kastamonu ilindeki önemli ağaç türlerinin tür dağılımına ilişkin mevcut tahminlerin ve gelecekteki projeksiyonların kapsamlı bir analizini gerçekleştirmektedir. Değişen habitat uygunluğunun karmaşık dinamiklerini araştıran çalışma, orman ekosistemlerindeki ağaç türlerinin kompozisyonu üzerindeki derin etkilerin altını çizmektedir. Bulgular, iklim değişikliğinin temel etken olduğu hem biyotik hem de abiyotik faktörlerin ağaç türlerinin dağılımını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle sıcaklıkla ilgili belirleyiciler sürekli kritik rol oynamakta ve bunların tür dağılım modellemesindeki önemini vurgulamaktadır. Geleceğe yönelik projeksiyonlar, habitat uygunluğu değişikliklerine göre kazananları ve kaybedenleri tasvir eden, böylece iklim değişikliğinin çeşitli türler üzerindeki karmaşıklığını vurgulayan incelikli bir manzara ortaya koymaktadır. Özellikle Pinus sylvestris, Pinus nigra, Fagus orientalis ve Abies nordmanniana subsp. Equi-trojani'nin zorluklarla karşılaşacağı tahmin edilirken, Pinus brutia'nın uygunluğunda kısa vadeli bir düşüş ancak uzun vadeli bir artış görülüyor ve bu da potansiyel uyarlanabilir tepkiler olduğunu gösteriyor. Çalışma, devam eden iklim değişikliği etkileri karşısında koruma stratejilerini önemli ölçüde geliştirebilecek, uyarlanabilirliği ve etkililiği teşvik edebilecek değerli bilgiler sağlamaktadır.