Biyoaktif bileşenler içeren terapötik nanoformülasyonüretimi, karakterizasyonu ve melanoma hücre hattıüzerinde antikanser etkinliğinin değerlendirilmesi
Production and characterisation of therapeuticnanoformulation containing bioactive components andevaluation of anticancer activity on melanoma cell line
- Tez No: 865102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Klorojenik Asit, Piperin, Nanopartikül, Fenolik Bileşik, Kontrollü Salım Sistemi, PCL, Chlorogenic Acid, Piperine, Nanoparticle, Phenolic Compound, Controlled Release System, PCL
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Cilt kanseri, deri hücrelerinin güneşe aşırı maruz kalma gibi nedenlerle anormal çoğalması sonucu oluşan; genellikle yüz, boyun, göğüs, kollar ve eller gibi cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde görülen, oldukça yaygın bir hastalıktır. Günümüzde cilt kanserinin tedavisi için genellikle cerrahi, kemoterapi ve radyoterapinin kombinasyonu şeklinde yöntemler uygulanmaktadır. Ancak hastada kusma, saç kaybı, halsizlik, iştah kaybı gibi yan etkiler görülmektedir. Bu nedenle daha az yan etkiye sahip, etkili bir tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır. Fenolik bileşikler; güçlü antioksidan, antikanserojen, antimikrobiyal ve antienflamatuar etkilerinden dolayı önemli derecede farmakodinamik aktiviteye sahip olan organik moleküllerdir. Fenolik bir bileşik olan klorojenik asitin önemli farmakolojik etkilerinin, birlikte kullanıldığı diğer biyoaktif bileşikler ile sinerjistik etki oluşturarak güçlendiği bilinmektedir. Piperin ise olağanüstü antioksidan, antitümör ve ilaç kullanılabilirliğini arttırıcı özelliklere sahip bir bileşiktir.Polimerik nanopartiküller; hidrofobik ilaçların biyoyararlanımını arttırmak ve özellikle toksisitesini azaltmak için kullanılan ilaç taşıyıcı sistemlerdir. Ayrıca polimerik nanopartiküller ile hidrofilik ilaçlar da taşınabilmektedir. FDA onaylı bir polimer olan polikaprolakton (PCL); biyolojik olarak parçalanabilirliği, biyouyumluluğu ve kontrollü salım özellikleri nedeniyle ilaç taşıyıcı sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, klorojenik asit ve piperin yüklü PCL nanopartikülleri çift emülsiyon yöntemi ile sentezlenmiş ve çeşitli spektroskopik (UV Spektroskopisi, Dinamik Işık Saçılımı (DLS)) ve görüntüleme (FESEM) yöntemleri ile karakterize edilerek in vitro salım profili belirlenmiştir. Klorojenik asit ve piperin yüklü PCL nanopartiküllerinin in vitro etkinliği; sağlıklı hücre hattı (HaCaT) ve kanser hücre (Melanoma B16) hattında MTT testi ile incelenmiştir. Kontrollü salım özelliğine sahip klorojenik asit ve piperin yüklü PCL nanopartiküllerinin cilt kanserinin tedavisinde bir ilaç formülasyonu adayı olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Skin cancer is a very common disease caused by abnormal proliferation of skin cells due to overexposure to the sun, usually on sun-exposed areas of the skin such as the face, neck, chest, arms and hands. Today, skin cancer treatment is usually a combination of surgery, chemotherapy and radiotherapy. However, side effects such as vomiting, hair loss, fatigue and loss of appetite are observed. Therefore, there is an urgent need for an effective treatment method with fewer side effects. Phenolic compounds are organic compounds with significant pharmacodynamic activity due to their strong antioxidant, anticarcinogenic, antimicrobial, antiinflammatory and antipathogenic effects. It is shown that the important pharmacological effects of chlorogenic acid, a phenolic compound, are strengthened by synergism with the chemicals it is found together. Piperine is a compound with exceptional antioxidant, antitumor and drug availability enhancing properties. Polymeric nanoparticles are drug carriersystems used to increase the bioavailability of hydrophobic drugs and especially to reduce their toxicity. In addition, hydrophilic drugs can also be transported with polymeric nanoparticles.Polycaprolactone (PCL), an FDA approved polymer, is widely used in drug delivery systems due to its biodegradability, biocompatibility and controlled release properties. In this study, PCL nanoparticles loaded with chlorogenic acid and piperine were synthesized by double emulsion method and characterized by variousspectroscopic (UV spectroscopy, Dynamic Light Scattering (DLS)), imaging (FESEM) m methods and in vitro release profile was determined. The in vitro activity of the loaded PCL nanoparticles; cytotoxic effect evaluated in HaCaT cell line, activity in anticancer melanoma B16 cell line was evaluated by MTT assay. The usability of chlorogenic acid-piperine loaded PCL nanoparticles with controlled release feature as a drug formulation candidate in the treatment of skin cancer was evaluated.