Katkılı grafen ve grafen oksit kaplanan alüminyum yüzeylerin mekanik davranışları
Mechanical behavior of alumunium surfaces coated with doped graphene and graphene oxide
  1. Tez No: 865153
  2. Yazar: ONUR HASRET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Mechanical Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen, rGO, katkılı grafen, Al plakalar, Graphene, rGO, doped graphene, Al plate
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tez kapsamında alüminyum plakalara GO ve rGO kaplanarak dayanımları iyileştirilmiştir. Tüm deney grupları için ilk olarak Raman spektroskopisi kullanılarak karakterizasyon gerçekleştirilmiştir. Raman spektroskopisi ile yapılan karakterizasyon işleminden sonra, katkılamanın gerçekleştiğine dair yorum yapılan numuneler için XPS analizleri uygulanmıştır. Elde edilen Raman spektroskopisi sonuçlarına göre, GO, NGO, rGO ve N-rGO'nun pik pozisyonlarının literatürle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, alınan XPS ölçümleri sonucunda, GO ve rGO'ya yapılan katkılamaların kalıcı ve homojen bir şekilde gerçekleştiği, N-GO ve N-rGO'ya yapılan N-katkısının sırasıyla %2 ve %2.5 oranında olduğu belirlenmiştir. Katkılı ve katkısız GO ve rGO'nun Al-1050 plakalar üzerine çözelti haline getirilerek kaplanmasıyla dayanım üzerindeki etkileri incelenmiştir. Al-1050 plakasının çekme dayanımı, 67 dakika sonunda 107 MPa olarak ölçülmüştür. Al-1050 plakaları üzerine GO, N-GO, rGO ve N-rGO kaplanmış ve çekme dayanımları sırasıyla 120 MPa, 127 MPa, 122 MPa ve 119 MPa olarak ölçülmüştür. Bu ölçümlerin dayanım süreleri sırasıyla 75 dakika, 80 dakika, 76 dakika ve 74 dakika sürmüştür. Bu sonuçlar ışığında, en yüksek çekme dayanımına (127 MPa) ve dayanım süresine (80 dakika) sahip olan numunenin N-GO olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, GO and rGO were coated on aluminum plates to improve their strength. First, characterization was carried out using Raman spectroscopy for all experimental groups. After the characterization by Raman spectroscopy, XPS analyzes were performed for the samples in which it was commented that doping had occurred. According to the obtained Raman spectroscopy results, the peak positions of GO, NGO, rGO and N-rGO were determined to be compatible with the literature. Additionally, as a result of the XPS measurements taken, it was determined that the doping to GO and rGO was permanent and homogeneous, and the N-doping to N-GO and N-rGO was 2% and 2.5%, respectively. The effects of doped and undoped GO and rGO on the strength were examined by coating them in solution on Al-1050 plates. The tensile strength of the Al-1050 plate was measured as 107 MPa after 67 minutes. GO, N-GO, rGO and N-rGO were coated on Al-1050 plates and their tensile strength was measured as 120 MPa, 127 MPa, 122 MPa and 119 MPa, respectively. The endurance times of these measurements were 75 minutes, 80 minutes, 76 minutes and 74 minutes, respectively. In light of these results, it was determined that the sample with the highest tensile strength (127 MPa) and durability time (80 minutes) was N-GO.