Türkiye'de yaşayan Japonların dini-sosyal hayatları üzerine sosyolojik bir araştırma
An academic research on Japanese people who live in Türkiye and their religious-social lifes
  1. Tez No: 865285
  2. Yazar: MUSTAFA KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Japonya, Göç, Din, Şintoizm, Budizm, Japan, Immigration, Religion, Shintoism, Buddhism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Türkiye'nin etnik ve dini yapısında bazı unsurlar sayı ve nüfuz bakımından daha ön planda olsa da hem tarihi geçmişi hem de göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı aslında farklı pek çok millet ve inançtan insana ev sahipliği yapmaktadır. Dünyadaki ulaşım ve iletişim imkânlarının da gelişmesiyle çok uzak coğrafyalardaki insanlar yaşamak ve çalışmak için Türkiye'ye gelebilmektedir. Bu insanlar kendi kültürlerini ve inançlarını da beraberlerinde getirmektedirler. Şu an sayıları çok az olsa da hem kültür hem inanç açısından Türkiye'deki ortamdan oldukça farklı özelliklere sahip Japonlar arasında da farklı sebeplerle Türkiye'ye göç edenler vardır. Bu insanlar da hem kültürlerini hem inançlarını Türkiye'de yaşamak isteyebilmektedirler. Bu çalışmada 2023 yılı itibariyle resmi olarak Türkiye'de yaşayan yaklaşık 2000 Japon'dan 20'si (%1) ile kültür ve inanca dair konularda derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde görülmüştür ki Türkiye'de yaşayan Japonlar arasında sadece geleneksel Japon inançları olan Şintoizm ve Budizm'e mensup kişiler değil İslam, Hristiyanlık ve ateizmi benimseyenler de vardır. Bu kişilerin hepsi din açısından kendi inançları çerçevesinde değerlendirildiği gibi kültürel olarak Japon üst kimlikleri sebebiyle hep birlikte de değerlendirmeye alınmışlardır. Çalışma neticesinde görülmüştür ki Türkiye'de yaşayan Japonlar kendi kültür ve inanç pratiklerinden bazılarını hem bireysel hem de burada yaşayan diğer Japonlar ile bir araya gelerek sürdürmeye devam etmektedirler. Büyük organizasyonlar şeklinde olmasa da arkadaş çevreleriyle bunları yapmaktadırlar. Hem kültür hem inanç açısından tüm Japonlar aynı bağlılıkta değildir. Bazısı bunlara daha fazla önem verirken bazısı daha az ilgilenmektedir. Bu kişilerin Türkiye'deki dini ve sosyal ortam ile kurdukları ilişki de bu araştırmanın ortaya çıkarmaya çalıştığı konulardan biridir.
Özet (Çeviri)
Although some elements in Türkiye's ethnic and religious structure are more prominent in terms of number and influence, it actually hosts people from many different nations and beliefs due to its historical past and location on migration routes. With the development of transportation and communication facilities in the world, people from very distant geographies can come to Türkiye to live and work. These people bring their own cultures and beliefs with them. Although their numbers are very few at the moment, there are also Japanese people who immigrate to Türkiye for different reasons, as they have very different characteristics from the environment in Türkiye in terms of both culture and belief. These people may also want to live both their culture and beliefs in Türkiye. In this study, in-depth interviews were conducted with 20 (1%) of the approximately 2000 Japanese people officially living in Türkiye as of 2023 on issues related to culture and belief. During the research process, it was observed that among the Japanese living in Türkiye, there are not only those who follow to the traditional Japanese beliefs of Shintoism and Buddhism, but also those who embrace Islam, Christianity and atheism. All of these people were evaluated within the framework of their own beliefs in terms of religion, and culturally they were evaluated together due to their Japanese super-identity. As a result of the study, it was seen that Japanese people living in Türkiye continue to maintain some of their own culture and belief practices both individually and by coming together with other Japanese people living here. Although not in large organizations, they do these with their circle of friends. Not all Japanese have the same commitment in terms of both culture and belief. While some give more importance to these, others are less interested in them. The relationship between these people and the religious and social environment in Türkiye is one of the issues that this study tries to reveal.