Gastronomi turizmi kapsamında yöresel mutfak incelemesi: Yozgat ili örneği
A review of the local kitchen within the scope of gastronomy tourism: The case of Yozgat
- Tez No: 865298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SARKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yozgat, gastronomi, yöresel yemek, turizm, Yozgat, gastronomy, local food, tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, yöresel Yozgat mutfağının gastronomi turizmi üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada araştırma yöntemlerinden nitel araştırma yöntemi ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak alan yazın incelenerek uzmanlar tarafından oluşturulan ve 12 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda çalışma grubunu aktif olarak Yozgat ilinde bulunan ve yoğun müşteri potansiyeli olan restoranlarda çalışan 14 aşçıbaşı ve 11 işletme sahibi oluşturmaktadır. İşletme ve aşçıbaşı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yapılarak araştırmanın bulguları elde edilmiştir. Yozgat ilinin zengin bir yöresel mutfağa sahip olduğu, işletmelere gelen müşterilerin genellikle yöresel yemekleri tercih ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Yozgat'ın bir gastronomi turizmi potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin yapılacak reklam ve tanıtım çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılarak Yozgat'ta gastronomi turizmine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 2024, xi+ 65 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of local Yozgat cuisine on gastronomic tourism. For this purpose, face-to-face interview technique, one of the qualitative research methods, was used in this study. As a data collection tool in the research, a semi- structured interview form consisting of 12 questions and created by experts by examining the literature was used. The study group of the research consists of 14 chefs and 11 business owners who are actively working in restaurants with heavy customer potential in Yozgat. The findings of the research were obtained by content analysis of the data obtained from the semi-structured interviews. As a result, it has been determined that Yozgat province has a rich regional cuisine, and the customers who come to the establishments generally prefer local dishes. As a result, it is thought that Yozgat has a potential for gastronomic tourism and this potential will come to light with the advertisement and promotion activities to be made and contribute to Yozgat in terms of tourism. 2024, xi+65 Pages