Bir tekstil işletmesinde endüstri 4.0 bileşenlerinin üretime etkileri üzerine bir nitel araştırma
A qualitative study on the effects of industry 4.0 components on production in a textile enterprise
  1. Tez No: 865297
  2. Yazar: NURDAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TÜMTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Endüstri 4.0 Bileşenleri, Üretim yönetimi, Sanayi Devrimleri, Industry 4.0, industry 4.0 components, production management, Industrial Revolutions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Geleceğin sanayi üretimini şekillendirecek ve günümüzde de birtakım gelişmelere neden olan Endüstri 4.0'ın bileşenlerine; Büyük Veri ve Analizi, Akıllı Robotlar, Simülasyon, Yatay/Dikey Yazılım Entegrasyonu, Nesnelerin İnterneti (IoT), Siber Güvenlik, Bulut Teknolojisi, Eklemeli Üretim, Artırılmış Gerçeklik gibi teknolojiler sayılabilmektedir. Endüstri 4.0 uygulamaları gittikçe artmakta ve özellikle üretimde etkisini göstermeye devam etmektedir. Endüstri 4.0 stratejisi; üretim süresini, maliyetleri ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltıp, üretim miktarını ve kalitesini arttırmaktır. Endüstri 4.0 stratejisini kapsayan bu faktörler, aynı zamanda üretim yönetiminin amaçları ile de örtüşmektedir. Üretim yönetiminin amaçları; kalite, miktar, zaman ve maliyet olarak dört temel faktörden oluşmaktadır. Üretim yönetiminin temel amacı bu dört faktörü harmanlayarak tüketicinin istediği mal ve hizmeti üretmektir. Bu bağlamda Endüstri 4.0 bileşenleri ve stratejisi ile üretim yönetiminin amaçlarını gerçekleştirmek ve geliştirmek daha mümkün olmaktadır. Bu araştırma İzmir'de Endüstri 4.0'ın öncü firmalarından olan büyük ölçekli bir tekstil firmasında, Endüstri 4.0 bileşenlerinin firmada miktar, kalite, zaman ve maliyet açısından, nerelerde uygulandığını, firmanın uygulama süreçlerini nasıl etkilediğini ve ne gibi değişikliklere sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma nitel bir araştırma olup, araştırma verileri gözlem, ses kaydı, doküman incelemesi ve derinlemesine mülakat tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler incelendikten sonra örnek olay analizi ile çözümlenmiştir. Buna göre yapılan analiz sonucunda, kurumda Endüstri 4.0 bileşenlerinin güncel olarak kullanıldığı, kalite, miktar, zaman, maliyet açısından kurumun tüm departmanlarında, özellikle üretim alanında olumlu sonuçlar yarattığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The components of Industry 4.0, which will shape the industrial production of the future and cause some developments today; Technologies such as Big Data and Analysis, Smart Robots, Simulation, Horizontal/Vertical Software Integration, Internet of Things (IoT), Cyber Security, Cloud Technology, Additive Manufacturing, Augmented Reality can be listed. Industry 4.0 applications are increasing and continue to show their impact, especially in production. Industry 4.0 strategy; To reduce production time, costs and the amount of energy needed for production and to increase production quantity and quality. These factors, which include the Industry 4.0 strategy, also coincide with the objectives of production management. Purposes of production management; It consists of four basic factors: quality, quantity, time and cost. The main purpose of production management is to produce the goods and services that the consumer wants by blending these four factors. In this context, it is more possible to achieve and improve the goals of production management with Industry 4.0 components and strategy. This research reveals which Industry 4.0 components are implemented in terms of quantity, quality, time and cost in a large-scale textile company in Izmir, one of the leading companies of Industry 4.0, how they affect the company's application processes and what changes they cause. The research is a qualitative research and the research data was collected through observation, voice recording, document review and in-depth interview techniques. After examining the collected data, it was analyzed with case study analysis. Accordingly, as a result of the analysis, it has been revealed that Industry 4.0 components are currently used in the institution and that it creates positive results in all departments of the institution, especially in the field of production, in terms of quality, quantity, time and cost.