Zeytin bahçelerinde sürdürülebilirlik: Balıkesir-Edremit örneği
Sustainability in olive orchards: A case of Balıkesir- Edremit district
- Tez No: 865338
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE SANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, Sürdürülebilirlik, Riskler, Risk Stratejileri, Olive Cultivation, Sustanibility, Risk, Risk Strategies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sürdürülebilir Tarım Gıda Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dünyada ve Türkiye'de her gün etkisini gösteren küresel ve ülkesel iklim dengesizliği ile artan maliyetler sonucunda zeytinlikler üreticiler tarafından elden çıkarılmakta veya imar ve maden arama nedeni ile şekil değişikliğine uğramaktadır. Buradan hareketle çalışmada Balıkesir ili Edremit İlçesinde zeytin işletmelerinde sürdürülebilirlik nasıl sağlanmalıdır sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmanın verileri Edremit ilçesine bağlı köylerde 88 üretici ile yüz yüze yapılan anket çalışmasından elde edilmiştir. Analizler arazi büyüklüğüne göre iki grup (50 dekardan küçük, 50 dekar ve üzeri) altında sunulmuştur. Zeytin üreticilerinin sosyo- demografik özellikleri dışında hastalık, zararlı ve yabancı ot bilgi düzeyleri, uyguladıkları gübreler, zeytincilikte sürdürülebilirlik için önemli olan ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel göstergeler değerlendirilmiştir. Zeytin üreticisinin ortalama yaşı 48,65, tarımda deneyim süresi 28,54 yıl, zeytincilikte deneyim süresi 27,47 yıl olarak bulunmuştur. Üreticilerin %47,55'inin lisans ve lisansüstü mezunu olduğu, %24,39'unun ise lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Zeytincilik yapanların eğitim düzeyleri oldukça yüksek bulunmuştur. Yörede ortalama zeytin arazisi büyüklüğü 126,847 dekar olup, zeytinliklerin yaşlı olduğu (ort. 96 yıl) belirlenmiştir. En önemli ekonomik gösterge pazarlama sorunu yaşanmaması iken, en önemli çevresel gösterge gelecekte de zeytin yetiştiriciliği için doğayı koruma, en önemli sosyal gösterge zeytin yetiştiriciliği yaptığı yerde çalışma koşullarının uygunluğu ve en önemli yönetimsel gösterge de gelecekte işletmeyi devam ettirmeyi planlıyor olma şeklinde açıklanabilir. Sürdürülebilir zeytin yetiştiriciliğinin çiftliklerin iklim değişikliğine ve piyasa dalgalanmalarına karşı dayanıklılığını arttırarak uzun vadede ekonomik istikrara katkıda bulunabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the global and national climate imbalance and increasing costs, olive groves are being disposed of by producers or are undergoing changes in shape due to zoning and mineral exploration in Turkey and around the world, From this point of view, the study sought to answer the question of how sustainability should be ensured in olive enterprises in Edremit district of Balıkesir province. The data of the study were obtained from a face-to-face survey conducted with 88 producers in the villages of Edremit district. Analyses were presented under two groups (less than 50 decares, 50 decares and above) according to land size. In addition to the socio-demographic characteristics of olive producers, the level of disease, pest and weed knowledge, fertilizers applied, economic, environmental, social and managerial indicators that are important for sustainability in olive cultivation were evaluated. The average age of olive producers was found to be 48.65 years, 28.54 years of experience in agriculture and 27.47 years of experience in olive farming. It was determined that 47.55% of the producers were undergraduate and graduate graduates, while 24.39% were high school graduates. The education level of olive growers was found to be quite high. The average size of olive land in the region is 126,847 decares and the olive groves are quite old (average 96 years). The most important economic indicator is the absence of marketing problems, the most important environmental indicator is the protection of nature for olive cultivation in the future, the most important social indicator is olive cultivation.