Genç yetişkinlerde bağlanma stilleri ile karanlık dörtlü, benlik saygısı ve çocukluk çağı travmalarının arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachment styles and the dark tetrad, self- esteem and childhood trauma in young
  1. Tez No: 865374
  2. Yazar: CANSEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Karanlık Dörtlü, Benlik Saygısı, Çocuk Çağı Travmalar, Attachment Styles, Dark Four, Self-Esteem, Childhood Traumas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bowlby' nin bağlanma teorisi, bebeklerin bakım vereni bireyden ayrıldıklarında gösterdikleri davranışların gözlemlenmesi ile meydana gelmiştir (Saraç, 2021). Bowlby' den etkilenen Ainsworth, bakım veren kişi ile bebek arasındaki bağlanma sürecini incelemiştir. Yapılan deneysel araştırmalarda bir annenin, doğumdan sonra ki süreçte bebeğinin istek ve taleplerine karşı hassasiyet göstermesinin ve bebeğiyle ilgilenmesinin önemli bir süreç olduğu gözlemlenmiştir (akt. Hazan ve Shaver, 1987, s. 512). Yapılan araştırmalar sonucunda, bebeğin bakım vereni ile yaşadığı ilişkinin bebeğin kişiliği, benlik saygısını ve çocukluk çağı travmalarının etkilendiği sonucu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, genç yetişkinlerde bağlanma stilinin karanlık dörtlü benlik saygısı ve çocukluk çağı travmalarını incelemektir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ve Tekirdağ da yaşayan 18- 40 yaş arası 311 katılımcı oluşturmaktadır. Verilerin toplanması; kişisel bilgi formu, bağlanma stilleri ölçeği, karanlık dörtlü ölçeği, Rosenberg benlik saygısı ölçeği, yiye 2 ölçeği ve çocukluk çağı travmaları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, genç yetişkinlerde bağlanma stillerinin karanlık dörtlü, benlik saygısı ve çocukluk çağı travmalarının arasında ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bowlby's attachment theory was formed by observing the behaviors of infants when they were separated from their caregivers (Saraç, 2021). Influenced by Bowlby, Ainsworth examined the bonding process between the coparegiver and the infant. In experimental studies, it has been observed that it is an important process for a mother to be sensitive to her baby's wishes and demands and to take care of her baby in the postnatal period (cited in Hazan & Shaver, 1987, p. 512). As a result of the researches, it was observed that the relationship of the baby with the caregiver affected the personality, self-esteem and childhood traumas of the baby. The aim of this study is to examine the dark four self-esteem and childhood traumas of attachment style in young adults. The sample of the research consists of 311 participants between the ages of 18 and 40 living in Istanbul and Tekirdağ. Data collection; personal information form, attachment styles scale, dark four scale, rosenberg self-esteem scale, eat 2 scale and childhood traumas scale were used. As a result of the research, a relationship was found between attachment styles, the dark four, self-esteem and childhood traumas in young adults.