Osmaniye (Cebel-i Bereket) tarihi bibliyografyası (1914-2000)
Historical bibliography of Osmaniye (Cebel-i Bereket) (1914-2000)
- Tez No: 865402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Tarih, Bibliography, History
- Anahtar Kelimeler: Osmaniye, Cebel-i Bereket, Bibliyografya, 1914-2000, Osmaniye, Cebel-i Bereket, Bibliography, 1914-2000
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 515
Özet
Bilgiye erişimi hızlandıran bilim dünyasında büyük bir öneme haiz bibliyografya çalışmaları gün geçtikçe önemini artırmaktadır. Bilimsel çalışma yapacak bir araştırmacı ele aldığı konunun kaynaklarına kısa sürede ulaşabilmek için adeta zamanla yarışır. Birçok aşaması bulunan bilimsel çalışmalar bir süreci ihtiva etmektedir. Konunun tespiti ile başlayıp literatür taramasıyla devam eden bu süreçte doğru yol izlemek ziyadesiyle önemlidir. Araştırmacının üzerinde çalışacağı konu ile ilgili yapması gereken ilk unsur konunun ana kaynaklarına ulaşıp gerekli okumaları yapmaktır. Daha sonra bu kaynakların referanslarını okumak suretiyle çalışmaya derinlik kazandırmalıdır. Ne var ki bu yöntem araştırmacıya kısıtlı bir imkân sunar. Yapılacak olan bilimsel çalışmaların niteliği araştırmacının zengin bir literatür bilgisine sahip olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu anlamda spesifik alanlarda hazırlanmış bibliyografya çalışmaları araştırmacıya kolaylık sağladığı gibi zaman kaybının önüne geçmekte ve araştırmayı verimli kılmaktadır. Belirli bir konuya ait eserlerin envanterini oluşturmak büyük bir titizlik gerektirdiği gibi oldukça ciddi ve zor bir iştir. 1914-2000 yılları arasını kapsayan bu çalışmada öncelikli olarak bibliyografyanın tarihçesi hakkında bilgi verilmiş, Başbakanlık Osmanlı Arşivi başta olmak üzere Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, ATASE Arşivi, TİTE Arşivi, Türk Tarih Kurumu Arşivi, Kızılay Arşivi ve diğer arşivlerin yanı sıra Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Meclis Tutanakları ve tetkik eserler taranmıştır. Bu çalışma neticesinde Osmaniye Tarihi hakkında her türlü belge ve eserin envanteri meydana getirilerek elde edilen bulgular tasnife tabi tutulmuş, kronolojik çerçeve içerisinde çalışma ortaya konularak bibliyometrik bir analiz yapılmıştır. Ortaya konulan çalışmanın araştırmacılara rehberlik etmesi ve yapılacak yeni akademik çalışmalara temel olması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Bibliography studies, which have great importance in the scientific world that accelerate access to information, are increasing their importance with each passing day. Researchers who will conduct a scientific study almost competes with time to reach the sources of the subject they are dealing with in a short time. Because scientific studies that have many stages involve a process. It is extremely important to follow an accurate path in this process, which starts with the determination of the subject and continues with the literature review. The first thing that the researchersmust deal with is to reach the main sources of the subject and make the necessary reading. Then theymust add depth to the study by reading the references of sources. However, this method also offers a limited opportunity for researchers. The quality of the scientific studies to be conducted is directly associated with the fact that researchers have a rich literature knowledge. In this sense, bibliography studies that are prepared in specific fields not only provide convenience to researchers, but also prevent time losses and make the study productive. Creating an inventory of works on a particular subject necessitates great care as a serious and difficult task. In the present study that covered the years 1914-2000, information about the history of the bibliography was given, and research works were scanned in the Prime Ministry Ottoman Archives, Prime Ministry Republican Archives, ATASE Archives, TITE Archives, Turkish Historical Society Archives, Kızılay Archives, and other archives as well as Ottoman and Republican Period Parliamentary Minutes. As a result of the present study, an inventory of all kinds of documents and works on the History of Osmaniye was created, the findings were classified, and a bibliometric analysis was made in a chronological framework. It is considered that the study will guide the researchers and be the basis for new academic studies to be conducted in this field.