Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde 2018-2023 yılları arasında gelişen karbapenem dirençli klebsıella pneumonıae kan dolaşımı enfeksiyonlarında risk faktörlerinin araştırılması
Investigated the risk factors in the development of carbapenem-resistant klebsiella pneumoniae bloodstream infections in the intensive care unit of the Gaziantep University faculty of Medicine between 2018-2023
  1. Tez No: 865480
  2. Yazar: TUBA OKATAR ERÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAMIDURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimsel işlemler, Karbapenem direnci, Klebsiella pneumoniae bakteriyemisi, Yoğun bakım ünitesi, Invasive procedures, Carbapenem resistance, Klebsiella pneumoniae bacteremia, Intensive care unit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Klebsiella pneumoniae (K.pneumoniae) yoğun bakım ünitelerinde sık olarak karşımıza çıkan, karbapenem direnci ile birlikte tedavisi zor olan ve mortalitesi yüksek nozokomiyal enfeksiyon etkenidir. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) 2018-2023 yılları arasında takip edilen karbapenem dirençli ve duyarlı K. pneumoniae bakteriyemisi olan iki grup hastanın klinik, laboratuvar ve demografik özelllikleri retrospektif olarak karşılaştırarak karbapenem direnci risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, karbapenem dirençli K. pneumoniae bakteriyemisi olan 80 hasta olgu grubu olarak ve kan kültüründe karbapenem duyarlı K. pneumoniae üremesi olan 40 hasta kontrol grubu olarak 120 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Olgu grubundaki hastaların yaş ortalamaları 58,36 ±18,25 olarak tespit edilirken, kontrol grubundaki hastaların yaş ortalamaları 61,15 ±16,39 saptandı. Olgu grubunda 44 (% 55)'ü erkek, 36 (% 45)'sı kadın iken, kontrol grubunda 23 (% 57,5)'ü erkek, 17 (% 42,5)'si kadındı. Bulgular: Karbapenem dirençli ve duyarlı bakteriyemili hastalar karşılaştırıldığında hastaneye ve/veya YBÜ'ne yatış öyküsü, antibiyotik kullanma ve cerrahi girişim öyküsü açısından farklılık saptanmamıştır. Karbapenem dirençli bakteriyemili hastalarda HT ve Kardiyovasküler hastalık bulunma oranı anlamlı olarak daha fazlaydı. Olgu grubu ve kontrol grubu hastalarda mekanik ventilasyon ve diyaliz uygulanma oranları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Ayrıca olgu grubu hastalarında üriner kateter süresi ve mekanik ventilasyon süresi anlamlı olarak daha fazlaydı. Olgu grubunda tanı öncesi kinolon, karbapenem, kolistin ve vankomisin kullanma oranı anlamlı olarak daha fazlaydı. Ayrıca karbapenem ve sefalosporin kullanım süresi de olgu grubunda anlamlı olarak fazla saptandı. Sonuç: Mortalitesi yüksek olan karbapenem dirençli K. pneumoniae enfeksiyonlarını önlemek için girişimsel işlem ve sürelerinin minimalize edilmesi önerilmeli. Uygun spektrumlu antibiyotiğin gecikme olmadan yeterli sürede verilmesi yani akılcı antibiyotik kullanımı teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) is a common nosocomial infection agent frequently encountered in intensive care units, which is difficult to treat due to carbapenem resistance and has a high mortality rate. Our aim was to determine the risk factors for carbapenem resistance by retrospectively comparing the clinical, laboratory, and demographic characteristics of two groups of patients with carbapenem-resistant and susceptible K. pneumoniae bacteremia followed in the Intensive Care Unit (ICU) of Gaziantep University Faculty of Medicine between 2018 and 2023. Material and Method: In our study, 120 patients were included, with 80 patients as the case group having carbapenem-resistant K. pneumoniae bacteremia, and 40 patients as the control group with carbapenem-sensitive K. pneumoniae growth in blood culture. The average age of patients in the case group was determined to be 58.36±18.25, while in the control group, it was found to be 61.15±16.39. In the case group, 44 (55% ) were male and 36 (45% ) were female, whereas in the control group, 23 (57.5% ) were male and 17 (42.5% ) were female. Discussion: Patients with carbapenem-resistant and susceptible bacteremia were compared, and no differences were found in terms of hospitalization and/or ICU admission history, antibiotic use, and surgical intervention history. Patients with carbapenem-resistant bacteria infection had a significantly higher prevalence of hypertension and cardiovascular disease. There was a significant difference detected in the rates of mechanical ventilation and dialysis application between the case group and the control group patients. Additionally, the duration of urinary catheterization and mechanical ventilation was significantly longer in the case group patients. Pre-diagnosis use of quinolones, carbapenems, colistin, and vancomycin was significantly higher in the case group. Additionally, the duration of carbapenem and cephalosporin use was found to be significantly higher in the case group. Results: Interventional procedures and durations should be minimized to prevent carbapenem-resistant K. pneumoniae infections with high mortality rates. Prompt administration of the appropriate spectrum antibiotic without delay should be encouraged, promoting rational antibiotic use.