Karamanoğlu İbrahim Bey'in Konya'daki Evkâfı (1464-1922)
Karamanoğlu İbrahim Bey's Foundations in Konya (1464-1922)
- Tez No: 865589
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Evkâf, İmaret, Siyasi Meşruiyet, Servet Transfer Aracı, Sosyal Yükümlülük, Prestij Kaynağı, Evkâf, Imaret, Political Legitimacy, Wealth Transfer Tool, Social Obligation, Source of Prestige
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Anadolu Selçuklularının yıkılmasından sonra kurulan beylikler, hem siyasi hem de kültürel alanda birbirleriyle rekabet halindeydi. Bu rekabetin bir yansıması olarak, her beylik kendi başkentinde görkemli yapılar inşa etti. Bu yapılar, beyliklerin gücünü ve varlığını göstermenin yanı sıra, yeni yöneticilerin kendilerini öncekilerin yerine geçecek şekilde meşrulaştırma çabalarının da bir göstergesiydi. Bu kapsamda Karamanoğlu İbrahim Bey'in Konya'da inşa ettirdiği evkâfın içsel ve dışsal motivasyonlarının neler olduğu bu tezin odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Bu kısmı biraz açmak gerekirse; İbrahim Bey'in Konya Evkâfı ve özellikle evkâf bünyesinde bulunan imaretin bir meşruiyet kaynağı olarak kullanılıp kullanılmadığı bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Bununla beraber bu tez, İbrahim Bey Evkâfı'nı servet aktarımı, siyasî-iktisadî yönetim tarzı, sosyal yükümlülük projesi, ikbal ve prestij kaynağı yönlerinden de ele almaktadır. Ayrıca günümüzde kısmen de olsa hâlâ varlığını sürdüren İbrahim Bey Evkâfı'nın uzun ömürlü olmasındaki sebepler ve geçirdiği değişimlerde bu çalışma kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The principalities established after the fall of the Anatolian Seljuks were in competition with each other both politically and culturally. As a reflection of this rivalry, each principality built magnificent structures in its capital. In addition to demonstrating the power and presence of the principalities, these structures were also an indication of the new rulers' efforts to legitimize themselves as replacements for their predecessors. In this context, one of the focal points of this thesis is the intrinsic and extrinsic motivations of the evkâf built by Karamanoğlu İbrahim Bey in Konya. To elaborate on this part, the main topic of this thesis is whether Ibrahim Bey's Konya Evkâf and especially the imaret within the evkâf was used as a source of legitimacy. In addition to this, this thesis also deals with Ibrahim Bey Evkâf from the aspects of wealth transfer, political-economic management style, social obligation project, and a source of prestige. In addition, the reasons for the longevity of the Ibrahim Bey Evkâf, which still exists today, albeit partially, and the changes it has undergone are also analyzed within the scope of this study.