COVİD-19 salgını sonucu kesintiye uğrayan ilkokul programlarının ilgili paydaş görüşlerine göre incelenmesi
Review of primary school programs that were interrupted as a result of the COVID-19 outbreak according to relevant stakeholder opinions
  1. Tez No: 865643
  2. Yazar: MEHMET ESİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilkokul programı, salgın sonrası eğitim, öğrenme kayıpları, program uyarlaması, curriculum, education after the epidemic, learning losses, program adaptation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Eğitim programcıları beklenen veya beklenmedik eğitim senaryolarına karşı hazırlıklı olmalıdır. İlköğretim programlarının geleceği için öngörülen senaryoların belirlenmesi, kapsamlı ve kapsayıcı olarak eğitim ve öğrenme boşluklarının kapatılabilmesi konusunda araştırma yapılmasına gereksinim duyulmuştur. Bu bağlamda yapılan bu çalışmada, öğrencilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek, uzaktan eğitimle birleştirilmiş program adaptasyonu ile ilgili okulların hangi yöntemler kullanması gerektiğine yönelik paydaşların görüşleri (İlkokulda görev yapan öğretmenler, okul yöneticileri, öğrenciler ve STK'lar) alınarak, program uyarlaması ve yaklaşımlarının neler olabileceği araştırılmıştır. Bu araştırmada karma (nicel ve nitel) yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın deseni olarak da yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gruplarından nicel ve nitel verileri elde etmek için araştırmanın alt problemleriyle bağlantılı olarak açık uçlu sorular içeren anket geliştirilmiş ve diğer nitel verileri elde etmek için öğretmenlere uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Muğla ili Ortaca ilçesindeki öğrenciler, okul yöneticileri, öğretmenler ve STK'lar oluşturmuştur. Araştırma kapsamında hazırlanan anket yoluyla öğrenci, öğretmen, yönetici ve STK'lardan, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla ise öğretmenlerden veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel ve nitel veriler, SPSS 22 ve MAXQDA programları ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin en fazla beklentilerinin akıllı tahta, temizlik, hijyen, maske kullanılması, sosyal aktiviteli etkinlikler ve sosyal mesafeye uyma davranışlarına yönelik olduğu görülmektedir. Öğrenciler okulda ve sınıftaki eğitimlerde öğrenme kayıplarının giderilmesi için en fazla ders tekrarlarının yapılmasını, okul sonrası kurs açılmasını ve ders saatlerinin arttırılmasını istemektedirler. Öğretmenler ise okul rehberlik servisinin öğrencileri bilinçlendirmesi konusunda destek sunmalarını, uzaktan eğitim yönergelerinin hazırlanmasını, az sayıda öğrenciyle ders işlenmesini, derslerin kısa tutulmasını, uzaktan eğitime uyum çalışmalarının yapılmasını, hijyen koşullarının sağlanmasını ve sınıf düzeninin değişmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmen, yönetici ve STK'ların öğretime yönelik ortaya çıkan bulguları incelendiğinde, öğretmenlerle yöneticiler ve STK'lar ailelerle iş birliği yapılmasını, öğretmenlerle STK'lar öğrencilere okul sonrası kurs açılabileceğini ve öğrencilere bilgisayar ve tablet vb. gibi cihazların erişimlerinin sağlanmasını, yöneticilerle STK'lar yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Okul yöneticileri ve STK temsilcilerinin görüşlerine göre de okullar yüz yüze eğitime açıldıktan sonra kazanımlardaki yaygın eksikliklerin telafi edilmesini, okullara daha erken gidilmesini ve ders saatlerinin arttırılmasını gerekli görmediklerini, bir sonraki dönem ya da haftalar için iyileştirme programları uygulanmasını, sosyal mesafeyi koruyarak yapısal (yöntem ve uygulamalar olarak) program değişikliklerinin yapılmasını, sosyal ve duygusal olarak öğrencilerin daha çok desteklenmesini, akademik yönden geride kalan öğrencilere iyileştirici müdahalelerde bulunulmasını, yönetici ve STK'lar olarak bu süreçteki görev ve sorumluklarını ifade etmişlerdir. STK'lar öğrenme kayıplarının giderilmesi için halk eğitim destek kurslarının ve okul sonrası kursların açılabileceğini, uzaktan egzersiz çalışmaları yapılabileceğini ve çocuk kulüpleri kurulabileceğini de önermişlerdir. STK'lar salgında eğitim sürecinin daha işlevsel hale gelebilmesi için kapanmalardan önce yerel idarecilerin fikirlerinin alınması salgın vb. durumlar için pilot uygulamalar yapılması ve yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Educational programmers should be prepared for expected or unexpected educational scenarios. There was a need to conduct research on determining the scenarios envisaged for the future of primary education programs, and closing education and learning gaps in a comprehensive and inclusive manner. In this context, in this study, the opinions of stakeholders (teachers, school administrators, students, parents and NGOs (non-governmental organizations) working in elementary schools) on which methods should be used by schools related to program adaptation combined with distance education that can best meet the needs of students were taken and what program adaptation and approaches could be investigated. A mixed (quantitative and qualitative) approach was used in this research. A converging parallel pattern was also used as the design of the research. In order to obtain quantitative and qualitative data from the study groups of the study, a questionnaire containing open-ended questions was developed in connection with the sub-problems of the research. In order to obtain other qualitative data, a semi-structured interview form applied to teachers has been prepared. The working group of the research was composed of students, school administrators, teachers and NGOs in Ortaca district of Muğla Province. The questionnaires prepared within the scope of the research were applied to students, teachers, administrators and NGOs, while the semi-structured interview form was conducted with teachers. In the research, quantitative and qualitative data obtained from surveys, SPSS 22 and MAXQDA program were used and analyzed. According to the findings obtained from the research, it is seen that the most expectations of students are directed towards smart board, cleaning, hygiene, mask use, social activities and social distance compliance behaviors. Students want to make the most of lesson repetitions, open after-school courses and increase lesson hours in order to eliminate learning losses in school and classroom education. Teachers stated that the school guidance service should offer support in raising students' awareness, preparing distance education guidelines, teaching classes with a small number of students, keeping lessons short, conducting distance education adaptation studies, ensuring hygiene conditions and changing the classroom layout. When the findings of teachers, administrators and NGOs on teaching are examined, teachers and administrators and NGOs should cooperate with families, teachers and NGOs can open after-school courses to students, and students can use computers and tablets, etc. providing access to such devices, administrators and NGOs have stated that face-to-face training should continue. According to the opinions of school administrators and NGO representatives, after schools open for face-to-face education, they do not consider it necessary to compensate for widespread shortcomings in achievements, go to schools earlier and increase class hours, implement improvement programs for the next semester or weeks, make structural (as methods and practices) program changes while maintaining social distance, support students more socially and emotionally, make remedial interventions to students who are academically lagging behind, as managers and NGOs, they have expressed their duties and responsibilities in this process. NGOs have also suggested that public education support courses and after-school courses can be opened, remote exercise studies can be conducted and children's clubs can be established to eliminate learning losses. NGOs need to get the ideas of local administrators before the closures so that the educational process can become more functional during the outbreak of the epidemic, etc. They stated that pilot applications should be made for the situations and face-to-face training should continue.