Öğretmenlerin teknopedagojik eğitim yeterlikleri ile benimsedikleri eğitim felsefeleri arasındaki ilişkilerin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the relations between teachers' technopedagogical educational qualifications and their educational philosophy in terms of different variables
- Tez No: 865677
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: philosophy of education, technopedagogical competence, teacher, technology, ınformatics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin teknopedagojik eğitim yeterlikleri ile onların benimsedikleri eğitim felsefeleri incelenmiş ve öğretmenlerin benimsedikleri eğitim felsefesinin onların teknopedagojik eğitim yeterliklerini yordayıp yordamadığı araştırılmıştır. Araştırma kapsamında ayrıca, öğretmenlerin teknopedagojik eğitim yeterliklerine ve onların benimsedikleri eğitim felsefelerinin onların cinsiyete, yaşa, medeni duruma, eğitim duruma, aylık gelire, branşa, eğitim kademesine ve mesleki tecrübeye göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırma nicel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklemi Muğla ilinde farklı branşlarda görev yapan 441 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler kişisel bilgi ölçeği, teknopedagojik eğitim yeterlik ölçeği ve felsefi tercih değerlendirme ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada, eğitim felsefesinin daimicilik, idealizm, realizm, deneyselcilik ve varoluşçuluk alt boyutlarının teknopedagojik eğitim yeterlikleri üzerinde %16' lık bir varyans açıkladığı ve açıklanan varyans miktarının istatistiki olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, öğretmenlerin daimicilik, idealizm, realizm ve varoluşçuluk felsefi yaklaşımlarının onların teknopedagojik yeterlikleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, öğretmenlerin deneyselcilik felsefi yaklaşımının onların teknopedagojik yeterlikleri üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin cinsiyetine, medeni durumuna, gelir durumuna, kıdemine ve branşına göre felsefi yaklaşımlarının farklılaştığı, ancak yaşına, eğitim durumuna ve eğitim kademesine göre ise farklılaşamadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin cinsiyetine, yaşına, medeni durumuna, eğitim düzeyine, gelir durumuna, kıdemine ve eğitim kademesine göre teknopedagojik yeterliklerinin farklılaşmadığı, ancak öğretmenlerin branşına göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, teachers' technopedagogical education competencies and the educational philosophies they adopted were examined and it was investigated whether the educational philosophy adopted by teachers predicted their technopedagogical education competencies. Within the scope of this research, it was also examined whether the technopedagogical education competencies of teachers and the educational philosophies they adopted differ according to their gender, age, marital status, educational status, monthly income, branch, school type and professional experience. The research was conducted with quantitative methods and the relational screening model was used of the research. The sample of the research consists of 441 teachers working in different branches in Muğla province. Data were collected using a personal information scale, technopedagogical education competency scale and philosophical preference evaluation form scale. It was concluded that the sub-dimensions of perennialism, idealism, realism, empiricism and existentialism of the philosophy of education explained a 16% variance on technopedagogical education competencies and the amount of explained variance was statistically significant. However, it has been determined that teachers' philosophical approaches of perennialism, idealism, realism and existentialism do not have a significant effect on their technopedagogical competencies. On the other hand, it was determined that teachers' philosophical approach of empiricism had a positive and significant effect on their technopedagogical competencies. It has been determined that teachers' philosophical approaches differ according to their gender, marital status, income level, seniority and branch, but do not differ according to their age, educational status and school type they teach. It has been revealed that the technopedagogical competencies of teachers do not differ according to their gender, age, marital status, education level, income level, seniority and school type they teach, but they do differ according to the teachers' branch.