Uluslararası politik ekonomi bağlamında Türkiye'nin enerji politikalarının bir analizi
An analysis of Turkey's energy policies in the context of international political economy
  1. Tez No: 865775
  2. Yazar: ABDULKERİM DESTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekonomik Kalkınma, Enerji Güvenliği, Petrol
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Enerji meselesi, uluslararası enerji ilişkilerinin yasal çerçevesinden, enerji piyasalarındaki gelişmelere kadar çeşitli ciddi konuları barındıran bir sorundur. 21. yüzyılda enerji politikası, devletlerin iç ve dış politikalarındaki en önemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Bu eğilim, günümüzde de devam etmektedir, çünkü ulusal ekonomilerin ve küresel ekonominin durumu ve ilerlemesi büyük ölçüde enerji kaynaklarına bağlıdır. Türkiye ise enerji tüketiminde dışa bağımlı bir ülkedir. Türkiye'de hızlı enerji talebi artışı, yerel üretimin bu talebi karşılamakta yetersiz kalması sonucunda ülkenin enerji ihtiyacının ithal enerji kaynaklarına yönelmesine sebep olmaktadır. Öte yandan petrol ve doğal gaz rezervlerinin %70'i gibi büyük bir oranının Türkiye'nin komşu ülkelerinde veya yakın bölgelerinde bulunması, Türkiye'nin coğrafi konumunun enerji arzı ve talebi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu tezin temel amacı, Türkiye'nin enerji politikalarını Uluslararası Politik Ekonomi (UPE) bağlamında detaylı bir şekilde analiz etmek ve bu politikaların Türkiye'nin enerji güvenliği, ekonomik kalkınma, uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir şekilde incelemektir. Bu çerçevede ekonomi ve siyaset arasındaki etkileşimi esas alan UPE bağlamında Türkiye'nin enerji politikalarını analiz eden bu çalışmanın temel argümanı; Türkiye'nin enerji politikalarının UPE bağlamında etki doğurduğu başlıca üç alanın enerji güvenliği, ekonomik büyüme/kalkınma ve uluslararası politika dinamikleri olduğudur.
Özet (Çeviri)
The issue of energy encompasses various significant matters ranging from the legal framework of international energy relations to developments in energy markets. In the 21st century, energy policy has become one of the most crucial elements in both domestic and foreign policies of states. This trend continues today as the condition and progress of national and global economies are largely dependent on energy resources. Turkey, in particular, is a country heavily reliant on energy imports due to rapid increases in energy demand outpacing local production. Moreover, the fact that a significant portion, around 70%, of oil and natural gas reserves are located in neighboring countries or nearby regions directly impacts Turkey's geographical position on energy supply and demand. The main objective of this thesis is to analyze Turkey's energy policies in the context of International Political Economy (IPE) and examine in detail their effects on Turkey's energy security, economic development, and international relations. Within the framework of IPE, which focuses on the interaction between economics and politics, the fundamental argument of this study analyzing Turkey's energy policies is that they have an impact on three main areas: energy security, economic growth/development, and international policy dynamics.