Kosova'da siyaset ve tiyatro
Politics and theater in Kosova
- Tez No: 865869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Siyasi tiyatro, Kosova, Tito dönemi, Tito sonrası dönem, Jeton Neziraj, MultimedyaMerkezi, Political theatre, Kosova, Tito period, post-Tito period, Jeton Neziraj, Multimedia Center
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez konusu, Tito dönemi ve Tito sonrası döneme odaklanarak Kosova'daki siyasi tiyatronun gelişimini ve etkisini incelemektedir. Ayrıca oyun yazarı ve yönetmen Jeton Neziraj ile Multimedya Merkezi'nin Kosova'nın çağdaş manzarasında siyasi tiyatroyu şekillendirmedeki önemli katkısını araştırıyor. Çalışma, Tito dönemindeki (1945-1980) siyasi tiyatroya tarihsel bir bakış sunarak başlıyor. Tiyatro uygulayıcılarının Yugoslav sosyalizmi ve Kosova'nın benzersiz bağlamı çerçevesinde siyasi fikirlerini ifade etmede karşılaştıkları zorlukları ve fırsatları araştırıyor. Araştırma, bu dönemden seçilmiş oyun ve performansları analiz ederek, politik tiyatronun dönemin sosyopolitik dinamiklerini nasıl yansıttığını ve bunlara nasıl yanıt verdiğini araştırıyor. Çalışma ayrıca, tanınmış bir oyun yazarı ve yönetmen olan Jeton Neziraj ile Multimedya Merkezi'nin çağdaş Kosova'daki politik tiyatro gelişimine önemli katkılarını ele almaktadır. Neziraj'ın eserlerinin analizi, röportajlar ve Multimedya Merkezi'nin faaliyetlerinin incelenmesi yoluyla, bu araştırma Neziraj'ın sanatsal vizyonunu, politik ve sosyal konularla ilişkisini ve Multimedya Merkezi'nin eleştirel söylemi teşvik etmek ve çeşitli sanatsal ifadeleri desteklemek için bir platform olarak nasıl hizmet ettiğini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This diploma thesis examines the evolution and impact of political theatre in Kosova, with a focus on the Tito period and the post-Tito era. It also explores the significant contributions of playwright and director Jeton Neziraj and the Multimedia Center in shaping political theatre in Kosova's contemporary landscape. The study begins by providing a historical overview of political theatre during the Tito period (1945-1980). It investigates the challenges and opportunities faced by theatre practitioners in expressing political ideas within the framework of Yugoslav socialism and the unique context of Kosova. By analyzing selected plays and performances from this period, the research explores how political theatre reflected and responded to the sociopolitical dynamics of the time. The study also delves into the significant contributions of Jeton Neziraj, a prominent playwright and director, and the Multimedia Center to the development of political theatre in contemporary Kosova. Through interviews, analysis of Neziraj's works, and an exploration of the activities of the Multimedia Center, this research investigates Neziraj's artistic vision, his engagement with political and social issues, and the ways in which the Multimedia Center serves as a platform for fostering critical discourse and promoting diverse artistic expressions.