Larinks karsinomlu ve klinik olarak negatif (No) boyunlu olgularda radikal boyun diseksiyonuna karşılık fonksiyonel ve selektif boyun diseksiyonlarının etkisi
Funktional and selective neck dissections verssus radical neck dissection for treatment of (No) neck of laryngeal carcinoma patients
  1. Tez No: 86589
  2. Yazar: FAZLI ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FİKRET ÇETİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larinks kanseri, servikal lenf nodu, radikal boyun diseksiyonu, fonksiyonel boyun diseksiyonu, selektif boyun diseksiyonu. T.C. YÜKSEKÖĞRETÖa KU1MJU5 DOKÜMANTASYON MEMEMSİ, Laryngeal cancer, cervical lymph node, radical neck dissection, functional neck dissection, selective neck dissection. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç: Larinks karsinomlu ve klinik olarak boynunda palpe edilebilen lenf nodu bulunmayan ( No ) olgularda, radikal boyun diseksiyonu yapılanlarla fonksiyonel veya selektif boyun diseksiyonu yapılanları gizli metastaz ve nüks yönlerinden karşılaştırarak; bu iki grup boyun diseksiyonunun etkinliğini tartışmak. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Ocak 1977 - Aralık 1997 yılları arasında larinks karsinomu tanısı konularak total larenjektomi yapılan, boyunlarında lenfadenopati tespit edilmeyen, boyuna elektif olarak radikal, fonksiyonel veya selektif boyun diseksiyonu yapılan 145 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci grupta radikal boyun diseksiyonu yapılan 119 hasta;, ikinci grupta selektif veya fonksiyonel boyun diseksiyonu yapılan 26 hasta mevcuttu. Veriler SPSSPC 5.01 paket istatistik programı ile değerlendirildi. Analizlerde ki-kare testi uygulandı. Bulgular: Her iki gruptaki gizli metastaz oranlan ve nüks oranlan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. Sonuç : Klinik olarak negatif ( No) boyunlu laringeal kanserli olgularda, hem boyuna olan gizli metastazlann eradikasyonuna; hem de takiplerde ortaya çıkan nükslere bakıldığında selektif ve fonksiyonel boyun diseksiyonlannm radikal boyun diseksiyonu kadar etkili ve yeterli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUNCTIONAL AND SELECTIVE NECK DISSECTIONS VERSUS RADICAL NECK DISSECTION FOR TREATMENT OF N(0) NECKS OF LARYNGEAL CARCINOMA PATIENTS Objective: Comparison of occult lymphatic metastasis and recurrence rates between the groups of functional or selective neck dissection and radical neck dissection for treatment of N(0) necks of patients with laryngeal cancer. Material and Method: A retrospective analysis has been carried out of 145 patients with laryngeal carcinoma and N(0) necks who were admitted to“Çukurova University Medical School, Balcah Hospital”between January 1977 and December 1997. These patients were divided into two groups. The first group included 119 patients in which radical neck dissection performed with total laryngectomy. The second group included 26 patients in which functional or selective neck dissection performed with total laryngectomy. SPSS. PC 5.01 statistic program was used for analyzing data. In the analyses of differences between the groups Chi-square test was used. Results: There were no significant differences in occult lymphatic metastasis and recurrence rates between two groups. Conclusion: We conclude that functional and selective neck dissections are effective as much as radical neck dissection when looked eradication of occult lymphatic metastasis and recurrences during follow-up visit evaluations.