Rekürren respiratuar papillomatozis vakalarında P53 overekspresyonunun immünohistokimyasal yöntemle araştırılması
A Research for P53 everexpressions by immunohistochemical method in recurrent respiratory papillomatosis patients
- Tez No: 86590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Rekürren Respiratuar Rapillomatozis, p53 mutasyonlan, benign laringeal lezyonlar, Recurrent Respiratory Papillomatosis, p53 mutations, Benign laryngeal lesions. VI lie yükseköğretim kurülo DOKÜMANTASYON MERKEtf
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada Rekürren Respiratuar Papillomatozis tanısıyla izlenen hastalardan alınan biopsi spesmenlerinde p53 overekspresyonunun sıklığının araştırılması, hastalığın kliniği ve histopatolojisi arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 1994-1998 yıllan arasında Rekürren Respiratuar Papillomatozis tanısıyla izlenen 16 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan hazırlanan preparatlarda“Streptavidin-Biotin Horseradish Peroxidase”yöntemiyle mutant p53 araştırıldı. Bu amaçla“Monoklonal Mouse Antihuman P53 Protein ( DO-7 ), Kod No: M7001, DAKO”hazır kiti kullanıldı. Bulgular: 16 hastanın 4 tanesinde p53 pozitifliği saptandı. Bu pozitiflik özellikle bazal tabaka hücrelerinde yoğunlaşmaktaydı. Koilositoz izlenen 3 hastanın 1 tanesinde, displazi izlenen 4 hastanın 1 tanesinde p53 pozitifti. P53 overekspresyonu saptanan tüm hastalar çocuk yaş grubundaydılar. Hastaların kompozit skorları göz önüne alınarak tedaviye verdikleri cevap değerlendirildi. Sonuç: 16 biopsi spesmeninin 4 tanesinde ( % 25 ) p53 overekspresyonu saptandı. Hastaların klinik gözlemleri ile p53 pozitifliği arasında anlamlı bir ilişki kurulamadı. Ayrıca histopatolojik bulgularla p53 pozitifliği arasında bir korelasyon yoktu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH FOR P53 OVEREXPRESSIONS BY İMMUNOHISTOCHEMICAL METHOD IN RECURRENT RESPIRATORY PAPILLOMATOSIS PATIENTS Purpose: In this study, our purpose was to detect the incidance of p53 overexpression, the relationship between the clinical features and the histopatological findings in patients who have Recurrent Respiratory Papillomatosis. Material and methods: Sixteen Recurrent Respiratory Papillomatosis patients werw followed up between 1994-1998 at department of Ear-Nose-Throat Diseases, Çukurova University Medical Faculty.“Streptavidin-Biotin horseradish peroxidase”was used to detect mutant p53 in these patients' biopsy samples.“ Monoclonal mouse antihuman p53 protein ( DO-7 ), code no: M7001, DAKO ”kit was used for that purpose. Findings: p53 was found positive in 4 of 16 patients. The staining was positive especially in basal layer cells. P53 was positive in 1 of 3 patients who had coilocytosis, and 1 of 4 patients who had displasia. All of the patients p53 was detected were children. Patients' responses to treatment were evaluated according to their composite scores. Results: p53 was found positive in 4 of 1 6 patients.There was no relationship between clinical features and p53 positiveness, also there was no relationship between histopatological findings and p53 positiveness.