Trauma and memory as elements of identity in politics: Dersim 38 case
Kimlik unsurları olarak siyasette travma ve hafıza: Dersim 38 örneği
- Tez No: 865917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Psychology, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kolektif Travma, Kolektif Hafıza, Kolektif Kimlik, Etno-dinsel Kimlikler, Dersim, Dersim 38, Collective Trauma, Collective Memory, Collective Identity, Ethno-religious Identites, Dersim, Dersim 38
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Siyasi bir deneyim olarak grupların kolektif hafızasını şekillendiren kolektif travmalar, kolektif kimliklerin inşasını etkilemekte ve güncel politikadaki söylemleri şekillendirmektedir. Bu tez, 1937-1938 yılları arasında Türkiye'nin doğusunda, Dersim'de gerçekleştirilen, resmi kaynaklarda“Askeri Disiplin ve Cezalandırma Harekâtı”olarak tanımlanan; Dersimlilerin yerel dilinde ise kıyım ve kargaşa anlamına gelen Tertele şeklinde ifade edilen Dersim 38'e odaklanır; onun Dersimlilerin kolektif hafıza ve kimliğindeki rolünü ve güncel politikadaki yansımalarını analiz eder. Araştırma, niteliksel görüşmeleri standartlaştırılmış araçlarla, Olay Kontrol Listesi, Kolektif Benlik Saygısı Ölçeği ve Bellek Özellikleri Anketi, birleştiren karma yöntem yaklaşımını kullanır (N= 67, %50,7 erkek, ortalama yaş =38.46). Bulgular, Dersim 38'in kolektif bir travmatik olay olarak yıllar geçtikçe canlılığını koruduğunu, Dersimliler tarafından yoğun duygularla hatırlandığını ve onların kimliği hakkında çok şey söylediğini gösterir. Dersim 38'in hafızası, etnik bağlılığı güçlendiren nesiller arası kolektif kimliğin inşasına önemli katkı sağlar.“38”in hatırlanma biçimleri günlük algıları şekillendirir ve günlük siyasi söyleme dâhil olur. Dersimliler, Dersim 38'i çoğunlukla, 1994 Köy Boşaltmaları,“Cemevi Saldırıları”, Dersim'deki İnanç Merkezleri ve Kutsal Canlılara Müdahaleler,“Ovacık- Gözeler'deki Restorasyon”, Dersim 38'in Yıldönümleri gibi Dersim /Dersim 38 ve/veya Dersim Aleviliği ile ilgili durumlar (yüzde 26,9) ve aynı oranda, Suriye Savaşı,“Arap Alevilerin Cihatçıların Arap Alevi Katliamları”,“Roboski Katliamı”,“Ankara Garı Katliamı”,“Suruç Katliamı”, Soma Maden Faciası gibi yalnızca Dersim Alevilerine ya da genel olarak Alevilere yönelik olmayan şiddet eylemleri aracılığıyla (yüzde 26,9) hatırlar.
Özet (Çeviri)
Collective traumas that shape the collective memory of groups as a political experience affect the construction of collective identities and shape the discourses in current politics. This dissertation focuses Dersim 38 defined in the official souces as the“Military Discipline and Punishment Operation”that carried out in Dersim, in Eastern Turkey, between 1937 and 1938 whereas called Tertele, meaning slaughter and chaos in the Dersim vernacular and analyzes its role in collective memory and identity of Dersimlis (people from Dersim) and reflections in current politics. This study uses a mixed-method approach integrating qualitative interviews with standardized instruments: Event Checklist, Collective Self Esteem Scale, and Memory Characteristics Questionnaire (N= 67, 50.7 % male, mean age =38.46). The findings demonstrate Dersim 38 as a collective traumatic event remains vivid over the years and remembered with intense emotions and tells much about self-defination of Dersimlis. The memory of Dersim 38 seems to contribute significantly to the construction of a transgenerational collective identity that strengthens ethnic allegiance. The ways in which“38”is remembered shape daily perceptions and are incorporated into daily political discourse. The memory of Dersim 38 is mostly remembered directly through 'the events related to Dersim/Dersim 38 and/or Dersim Alevism' ( 26.9 percent) : The 1994 Village Evacuations,“Cemevi Attacks”, Interventions in Faith Centers and Sacred Creatures,“Restoration in Ovacık – Gözeler”, Anniversaries of Dersim 38; and 'violence acts that not only targetting Dersim Alevis, or Alevis generally' (26.9 percent) : Syria War,“Massascres of Arab Alevis by Jihadists”,“Roboski Massacre”,“Ankara Train Station Massacre”,“Suruç Massacre”, Soma Mine Diaster.