Üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygı gerekçelerinin incelenmesi
An investigation of the reasons for English speaking anxiety of university preparatory class students
- Tez No: 865968
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAVAŞ KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anxiety, Foreign Language Anxiety, English Learning Anxiety. English Speaking Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yabancı dil konuşma kaygısı, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce yeterliliğini geliştirmeye çalışırken karşılaştıkları yaygın bir sorundur. Bu çalışma, üniversite İngilizce hazırlık sınıfı programında uygulanan sınıf içi sözlü iletişim etkinliklerinin öğrencilerin İngilizce konuşma kaygı düzeyleri üzerindeki etkilerini ve İngilizce konuşma kaygısının temel nedenlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 Akademik yılı güz döneminde Marmara bölgesinde bir kamu üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokul İngilizce hazırlık B1 seviye sınıfında öğrenim gören 46 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel verilerin beraber kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Katılımcıların İngilizce konuşma kaygı düzeylerine ait nicel veriler, Horwitz (1986) tarafından geliştirilen ve Aydın (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yabancı Dil Kaygı Ölçeği ile tek deney gruplu ön-test ve son-test olarak toplanmış ve istatistiksel analiz yapılmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Bu görüşmeler, öğrenciler arasından uygun örneklem yöntemiyle seçilen 10 hazırlık sınıfı öğrencisiyle yapılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmeler, güz dönemi içerisinde yapılan sözlü iletişim aktivitelerinden sonra gerçekleşmiştir. Bu çalışmanın nicel bulguları, öğrencilerin düşük İngilizce konuşma kaygısına sahip olduğunu gösterirken, nitel veriler, öğrencilerle yapılan görüşmelerde kendilerinin sözlü iletişim etkinlikleri sırasında önemli ölçüde kaygı yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Topluluk önünde hazırlıksız bir şekilde konuşma, dilbilgisine, kelime bilgisine, konu bilgisine ve telaffuza bağlı hata yapma endişesi, arkadaşları tarafından alay konusu olma, akranlarının daha iyi olma düşüncesi, sınıf arkadaşları ve öğretmenlerinin davranışları, öğrenciler arasındaki İngilizce konuşma kaygısının temel nedenleri olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Kaygı, Yabancı dil kaygısı, İngilizce öğrenme kaygısı, İngilizce konuşma kaygısı
Özet (Çeviri)
Foreign language speaking anxiety is a common issue faced by students in university preparatory classes while attempting to improve their proficiency in English as a foreign language. This study aims to reveal the effects of in-class oral communication activities implemented in a university English preparatory class program on students' English speaking anxiety levels and to identify the main causes of English speaking anxiety. This study group consists of 46 students studying in the English preparatory B1 class at the School of Foreign Languages of a public university in the Marmara region during the fall term of the 2023-2024 academic year. A mixed-method approach, which includes both quantitative and qualitative data, was employed in this research. Quantitative data regarding participants' speaking anxiety levels were collected through the Foreign Language Classroom Anxiety Scale developed by Horwitz (1986) and adapted into Turkish by Aydın (2016), using a single experimental group pre-test and post-test design, followed by statistical analysis. Additionally, Qualitative data were collected through semi-structured interviews. These interviews were conducted with 10 preparatory class students selected through convenience sampling method after oral communication activities carried out during the fall semester. The quantitative findings of this study indicate that students have low level of English speaking anxiety, whereas qualitative data from interviews reveal that students experience significant anxiety during oral communication activities. Public speaking without preparation, the fear of making mistakes related to grammar, vocabulary, topic knowledge and pronunciation, the fear of being mocked by peers, the perception that peers are better, the behaviours of classmates and teachers were identified as the main causes of English speaking anxiety among students.