İşitsel beyin sapı ve orta gecikmeli yanıtlarda sinyal/ gürültü oranının değeri
Noise and SNR estimates of auditory brainstem and middle latency responses
- Tez No: 86610
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: SNR estimation, Plus-Minus response, ABR, MLR, single sweep response, response quantification
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
52 ÖZET Bu çalışmada, eş zamanlı olarak kaydedilen işitsel beyinsapı ve işitsel orta latent (MLR) yanıtlarına değişik gürültü/sinyal oranı değerlendirme metotları uygulanmış ve başlıca sinyal bölgeleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Eş zamanlı kayıtlarda normal işitmeye sahip sekiz denekten elde edilen sinyal/ gürültü karakteristikleri saptanmıştır. Değerlendirmeye, değişik SNR yöntemleri, PM yöntemi, Gürültü Eliminasyonu ile yapılan analizler ve on-line kayıt analizleri alınmıştır. Sonuçlara göre SNRmlh ve SNRcor performansı kabul edilebilir boyutlardadır ancak ABR'a ait zaman diliminde tam güvenilir değildir ve MLR diliminde yetersiz kalmaktadır. Buna ek olarak SNRvar metodu rezidüel gürültü ve sinyal gücü değerlendirmelerinde ve averajlamada faydalı olmuştur. SNRmlh ve SNRcor 'daki zayıf performans özellikle MLR dilimindeki işitsel yanıtların yüksek değişkenliğine ve göreceli olarak düşük veri seti sayılarına bağlanmıştır. Sonuçlar MLR kayıtlarının tek basma ABR kayıtlarına kıyasla değişmelere daha açık olduğunu göstermiştir. Bu, ilgili nöron bağlantılarının daha fazla ve karmaşık olmasından kaynaklanmaktadır. Böylece, bilişsel durum ve kayıtların uzunluğu sonucu etkilemektedir. SNR değerlendirmeleri ve diğer sinyal güçlendirme yöntemleri sayesinde daha etkin ve değişkenliği daha az olan kayıtlar elde etmek mümkün olabilir. ABR ve erken MLR için SNR hesaplamaları kayıtların kararlılığını göstermektedir. Fakat Pl 'e ait zaman diliminde ve daha sonraki bölgelerde sinyalin dalga tepeleri kararlı olmayıp kayıtlar arasında değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
53 ABSTRACT NOISE AND SNR ESTIMATES OF AUDITORY BRAINSTEM AND MIDDLE LATENCY RESPONSES In this study different SNR estimation methods are applied to simultaneously recorded auditory brainstem and auditory middle latency responses and contributions of the major components are evaluated. Simultaneous recordings are obtained from 8 normal hearing subjects and signal to noise ratio characteristics are computed. Three signal-to-noise ratio (SNR) estimation methods are compared using simultaneously recorded auditory brainstem responses (ABR) and middle latency responses (MLR). Two of these methods, SNRmlh (maximum likelihood based) and SNRcor (correlation based), use alternately recorded responses and are commonly applied in the biomedical signal processing. Recently a new method, SNRvar (variance based), is introduced which uses single sweep data. This method is similar to the Fsp method introduced by Elberling and Don (1984) for ABR quality estimation. Results show that the performance of the SNRmlh and SNRcor was acceptable but not totally reliable in the ABR region and it was poor in the MLR region. On the other hand, SNRvar performed reliably and adequately. In addition, SNRvar method provided residual noise and signal power estimates and averaging history. Poor performance of the SNRmlh and SNRcor was attributed to the high variability of the auditory responses especially in the MLR region with low sweep counts.