Erzurum il merkezinde yenidoğanlarda işitme kaybı prevalansı
  1. Tez No: 141903
  2. Yazar: EMRE ÖZTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA MURAT KARAŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: new-bom, hearing loss, prevalance, otoacustic emission, ABR »K»^*^^ S?SS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV ÖZET Çocuklarda işitme kaybının erken teşhisi sağlık hizmetleri için önemli bir amaçtır. Yenidoğanlann sensorineural işitme kayıpları, gözle görülebilir olmayan, bu nedenle gizli kalan bir patolojidir. Erken fark edilmeyen ve düzeltilmeyen işitme kaybı konuşma ve lisan gelişmesinde gecikmeye, sosyal ve emosyonel problemlere, okul başarısızlığına yol açar Çalışmamızın amacı Erzurum il merkezinde yenidoğanlarda orta ve yüksek dereceli konjenital yada erken sensörinöral işitme kayıplarının prevalansını belirlemek. Ocak 2004 ile Mayıs 2004 tarihleri arasında, Erzurum il merkezinde doğan yada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Polikliniğine müracaat eden 300 yenidoğan üç aşamalı teste tabi tutuldu. İki aşamalı otoakustik emisyon ve otoakustik emisyon testini geçemeyenlere ABR ( İşitsel Beyin Sapı Cevaplı Odyometri) testi uygulandı. Test edilen yenidoğanlann yaşı 1 ile 30 gün arasındaydı. Test edilen 300 yenidoğanın 63'ü (%21) ilk otoakustik emisyon testini geçemedi ve ikinci teste alındı.Tekrar teste tabi tutulan 63 yenidoğandan 3'ü (% 4.8) ikinci otoakustik emisyon testini geçemedi ve ABR testine alındılar. ABR testine alınan üç hastadan birinde bilateral 70 dB sensörinöral işitme kaybı tespit edildi. Diğer iki yenidoğan işitme seviyeleri normal olarak değerlendirildi. Bu çalışmamız sonucunda Erzurum il merkezinde yenidoğanlann işitme kaybı prevalansı 1000 canlı doğumda 3.3 olarak bulundu. Anahtar Kelime: Yenidoğan, işitme kaybı, prevalans, otoakustik emisyon, ABR
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Early diagnosis of hearing loss in children is a significant purpose for health services. Sensory-neural hearing loss of new boms is an invisible and hidden handicap. Hear loss, unnoticable and unchecked, leads to the delay in improving of speech and language, social and emotional problems and the failure in the schoolworks. The aim of our study is to determine the prevalance of moderate or severe graded early or congenital hear loss in new-borns in Erzurum city-centre. Between the dates January 2004 and May 2004, 300 new-born infants who were born in Erzurum city-centre or applied to Pediatric Diseases and Health Clinics of Atatürk University were included in three-phased test. ABR (Auditory Brainstem Response) test was applied to those who couldnt pass for two-phased autoacustic emission and auto acustic emission. The age of new-borns tested was 1 day old and 30 day old. Sixty-three of 300 new-boms tested (%21) couldnt pass the first autoacustic emission test, and they were included in the second test. Three of 63 new-boms re-tested (%4.8) couldnt pass the second autoacustic test and they were taken to ABR test. In one of the three patients tested, bilateral 70 dB sensorineural hearing loss was detected. The hearing levels of the other two new-boms were evacuated as normal. In the result of this study, hearing loss prevalance of new-boms in Erzurum city-centre was found as 3.3 in 1000 living labour.