Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Nâme-i Kebîr (20. cilt) giriş-inceleme-metin-dizin-sözlük
Firdevsî-i Rûmî Süleymân-Name-i Kebir (Volume 20) (Intro-review-text-index-dictionary)
- Tez No: 866253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİ GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleymân-nâme-i Kebîr, Firdevsî-i Rûmî, Hz. Süleymân, Eski Anadolu Türkçesi, Süleymân-nâme-i Kebir, Firdevsî-i Rûmî, Hz. Süleymân, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Firdevsî'nin en önemli eseri olan Süleymân-nâme-i Kebîr'in 20. cildi incelenmiştir. Hz. Süleymân'ın peygamberliği ve ona verilen mucizelerin anlatıldığı eser, aynı zamanda tarih, felsefe, hikmet, astronomi, tıp, havas ilmi ve ahlaka ait pek çok bilgiyi de içeren ansiklopedik mahiyet taşımaktadır. Eser gerek yazıldığı dönem bakımından gerek içerik bakımından oldukça önemlidir. Bu nedenle eserin Topkapı Sarayı Müzesi, Hazine 1526, 21 envanter numarasıyla kayıtlı olan 20. cildinin incelenmesi ve inceleme sonucunda elde edilen verilerin bilim dünyasına kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışma Giriş, Dil Bilgisi İncelemesi, Transkripsiyonlu Metin, Dizin-Sözlük ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin içeriği, müellifi, yazıldığı dönem ve diğer nüshaları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde eser dil bilgisi ve muhteva bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserin transkripsiyonlu metni oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise dizin-sözlük hazırlanmıştır. Çalışmada yararlanılan kaynaklar kaynakça bölümünde verilmiştir. Eserin incelenmesi sonucunda elde edilen bilgiler paylaşılmış ve okuyucuların görebilmeleri için orijinal metinden örnek eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 20th volume of Süleymân-nâme-i Kebir, the most important work of Firdevsî, was examined in this study, which was prepared as a master's thesis.The study, which describes the prophethood of Prophet Solomon and the miracles given to him, is also of encyclopedic importance, including many information about history, philosophy, wisdom, astronomy, medicine, mystic science and morality.The study is particularly significant in terms of both the period in which it was written and its content.Therefore, it is aimed to examine the 20th volume of the work, which is registered with the inventory number of Topkapı Palace Museum, Treasury 1526, 21, and to share with the scientific community the information discovered via the examination. The study consists of Introduction, Grammar Analysis, Transcribed Text, Index, and Conclusion.Information about the content of the work, its author, the period in which it was written and other copies are given in the first chapter,In the second chapter, the work is examined in terms of grammar and content.The work is written in accordance with its original transcriptionin the third chapter.In the fourth chapter, a dictionary and index are prepared for the work.The Bibliography section includes a list of the sources used for the study. The information obtained as a result of examining the work was shared and an example from the original text was added for readers to see.