Süleymân-nâme-i Kebîr 19. ve 20. ciltler (İnceleme-metin)
Süleymân-nâme-i Kebîr 19th and 20th volumes (Study-text)
- Tez No: 929510
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleymân-nâme-i Kebîr, Firdevsî-i Rûmî, 19. ve 20. ciltler, Süleymân-nâme-i Kebîr, Firdevsî-i Rûmî, 19th and 20th volumes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
Süleymân-nâme-i Kebîr, Fâtih Sultan Mehmed, II. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim döneminde yaşayan, döneminin ilim müktesebatı çok geniş ve farklı disiplinlerle teması olmuş velut bir müellifi olan Firdevsî-i Rûmî tarafından kaleme alınmıştır. Bu çalışmada, Firdevsî-i Rûmî'nin XV.yy.ın sonuyla XVI. yy.ın başlarında yazdığı 81 ciltlik Süleymân-nâme-i Kebîr adlı eserinin 19. ve 20. cildi incelenmiştir. Bu ciltlerin tespit edilen tek nüshasına ulaşılmıştır. Bu nüsha, Topkapı Sarayı Müzesi, Hazine Kitaplığı bölümünde H. 1526 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Eser, Eski Anadolu Türkçesinden Osmanlı Türkçesine geçiş dönemini kapsamasıyla dönemin ses ve şekil özelliklerini yansıtması bakımından Türkoloji çalışmaları için önem arz etmektedir. Ayrıca dil ve üslûp özellikleri, içerdiği konularla nazım-nesir karışık yazılarak edebî bir anlatıma sahip olması, eserin Klasik Türk Edebiyatı çalışmalarına kaynaklık edebilecek mahiyette değerlendirilmesine imkân vermiştir. Çalışmada eserin şekil ve muhteva açısından incelemesi yapılmış, eser transkribe edilerek günümüz harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Süleymân-nâme-i Kebîr, was written by Firdevsî-i Rûmî a prolific writer who lived during the reign of Fatih Sultan Mehmed, Beyazıt II and Yavuz Sultan Selim and who had contact with a wide range of scientific acquis and different disciplines of his time. In this study the 19th and 20th volumes of Firdevsî-i Rûmîs 81-volume work titled Süleymân-nâme-i Kebîr, written at the end of the 15th century and the beginning of the 16th century were examined. The only identified copy of these volumes has been discovered. This copy is registered in the Topkapı Palace Museum Treasury Library section with the archive number H.1526. The work is extremely important for Turkology studies in that it covers the transition period from Old Anatolian Turkish to Ottoman Turkish and reflects the sound and morphological characteristics of the period. In addition its language and style features the subjects it covers and the fact that it has a literary expression written in a mixture of verse and prose have enabled the work to be evaluated as a source for studies on Classical Turkish Literature. In the study the work was examined in terms of form and content and the work was transcribed and transferred to todays letters.