İş sözleşmesi yapma yasakları bakımından yaş küçüklüğü
Prohibitions on labor contracts for minors
  1. Tez No: 866297
  2. Yazar: YAREN NUR USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş Küçüklüğü, Yasaklayıcı Hükümler, Çocuk İşçi, Genç İşçi, Çocuk Hakları, Minors, Prohibitive Provisions, Child Laborer, Young Laborer, Children's Rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Hukuk sistemimiz irade serbestisini ve bu ilkeye bağlı olarak sözleşme özgürlüğünü benimsemiş olsa da bu özgürlüğün bazı sınırları bulunmaktadır. Sözleşme özgürlüğünün sınırlarını oluşturan düzenlemelerin önemli bir kısmını işverene karşı işçiyi koruma ilkesiyle hareket eden İş Hukukunda görmekteyiz. İş sözleşmesi yapma yasakları olarak anılan bu nitelikteki düzenlemelerden biri ise yaş küçüklüğüne ilişkin olup, çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Tezimizin amacı, iş sözleşmesi yapma yasakları bakımından yaş küçüklüğü kavramından yola çıkarak çocuk işçilerin hakları konusunda uluslararası ve ulusal düzenlemeleri incelemek, yasakların amacını tespit etmek, düzenlemelerin hukuksal niteliği hakkındaki farklı görüşleri derlemek, düzenlemelere aykırılığın yaptırımlarını irdelemek ve çocuk işçiliğin güncel sorunlarından bahsederek öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Granted that our legal system has embraced the freedom of will, and accordingly, the freedom of contract, the freedom of will has limitations. A significant portion of the regulations that limiting the freedom of will, exists in Labor Law which operates with the principle of protecting the employee against the employer. One of the regulations referred as“prohibitions on form an employment contract”is related to minors, which forms the subject of this study. The aim of this thesis is, analyzing international and national regulations, regarding the concept of minority in terms of prohibitions on form an employment contract concerning the rights of child laborers, determining the purpose of the prohibitions, compiling different opinions regarding the legal nature of the regulations, scrutinizing the sanctions for non-compliance with the regulations, and present recommendations by discussing the current issues of child labor.