Resim sanatında ötekinin yeri
The place of the ohter in painting art
- Tez No: 866304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Öteki, Kuir Sanat, LGBTİ+, Other, Queer Art, LGBTI+
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırma, geçmişten günümüze eşcinsel bireylerin toplum içinde ötekileştirilmesinin, arzularının ve cinsel yönelimlerinin baskı altına alınmasının, sanat pratiği üzerinden nasıl yansıtıldığını göstermektedir. Bu tez araştırması biyolojik cinsiyeti; kadın ya da erkek olarak gösteren, ona uygun roller biçen algıyı ve sanat pratiğine etkisini Kuir sanat üzerinden sorgulamayı amaçlamaktadır. Bedeni biyolojik oluşuna göre sınıflayan toplum ve inanç yapısı, LGBTİ+ bireylerini toplum içerisinde ötekileştirmektedir. LGBTİ+; heteroseksüel olmayan bireylerin, hakları ve iş gücü sömürüsüne karşı mücadele eden bir topluluktur, aynı zamanda LGBTİ+ topluluğu, bedenin sadece erkek ya da kadın olarak sınıflandırılmadığı ve cinsel yönelimlerin değişkenlik gösterebileceği gerçekliği konusunda da yıllardır mücadele etmektedir. Bu topluluğun savunduğu görüşü destekleyen sanatçıların eserleri de kuir sanat olarak tanımlanmaktadır. LGBTİ+ veya kuir kavramları ile 1990'lı yıllarda karşılaşılmış olsa bile geçmiş dönemlerde yapılmış eserler incelendiğinde eşcinsellik ile ilgili birçok eser hem dünyada hem de Osmanlı döneminde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bir hareket olarak bu konuda görünürlüğün artması ve hak mücadelesinin başlaması son yıllarda gerçekleşmiştir. Bu mücadelenin sanat alanındaki ilk yansımaları ise diğer sanat akımlarına nazaran, fluxus hareketinde kısmen daha fazla yer aldığı gözlemlenmiştir. Sonrasında gelişen kuir sanat ise sadece LGBTİ+ sorunları üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak kuir sanatı ilk olarak Dünyada 1990'lı, Türkiye de ise 2000'li yıllarda görülmeye başlamıştır. Bu sebeple de tez araştırmasında ağırlıklı olarak bu dönemlere odaklanılmıştır. Bu tez ile kuir sanatı yapmış olan; David Hockney, Henri De Touse Alex Donis, Robert Mapplethorpe, Gilbert ve George Türkiye de ise Taner Ceylan, Şafak Şule Kemancı, Meltem Sarıkaya, Furkan Öztekin, Ateş Alpar, gibi sanatçıların eserleriyle birlikte, ötekileştirilen bireylerin sanatı ele alınmaktadır. Bu araştırma, ötekileştirilenin sanatını geçmişten bugüne ele alarak, kuir sanatın aslında hep var olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The research shows how the marginalization of homosexual individuals in society from past to present, the suppression of their desires and sexual orientation are reflected through art practice. This thesis research aims to question the perception that shows biological sex as male or female, assigns appropriate roles to it and its impact on art practice through Queer art. The society and belief structure, which classifies the body according to its biological formation, marginalizes LGBTI+ individuals within the society. LGBTI+ is a community that fights for the rights of non-hetero individuals and against labor exploitation. At the same time, the LGBTI+ community has been struggling for years for the reality that the body is not only classified as male or female and that sexual orientations can vary. The works of artists who support the views advocated by this community are also defined as queer art. Even though the concepts of LGBTI+ or queer were encountered in the 1990s, when the works of the past are examined, we come across many works on homosexuality both in the world and in the Ottoman period. However, it is only in recent years that the visibility of this issue as a movement has increased and the struggle for rights has begun. The first reflections of this struggle in the field of art were observed to be partially more in the fluxus movement compared to other art movements. Queer art, which developed later, focused only on LGBTI+ issues. However, queer art first started to be seen in the 1990s in the world and in the 2000s in Turkey. For this reason, this thesis focuses mainly on these periods. With this thesis, the art of marginalized individuals is discussed together with the works of artists such as David Hockney, Henri De Touse Alex Donis, Robert Mapplethorpe, Gilbert and George, Taner Ceylan, Şafak Şule Kemancı, Meltem Sarıkaya, Furkan Öztekin, Ateş Alpar in Turkey. This research aims to show that queer art has always existed by addressing the art of the marginalized from past to present.