Akaryakıt bayilik sözleşmesi
Fuel dealership agreement
- Tez No: 866344
- Danışmanlar: DR. ÜNSAL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dağıtım Anlaşmaları, Rekabet Hukuku, Bayilik, Akaryakıt, Bayi, Akaryakıt Dağıtım Şirketi, Akaryakıt Bayilik Sözleşmesinin Sona Ermesi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tezin konu ve içeriği, uygulamada akaryakıtın nihai kullanıcıya arzında başvurulan akaryakıt bayilik sözleşmesinin mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmesi üzerinedir. Akaryakıt bayilik sözleşmesinin isimsiz sözleşme karakteri çerçevesinde hukuki niteliği incelenmiş, unsur ve özellikleri ortaya konmuş, sözleşme taraflarının sözleşme ile yükümlendikleri edimlerin neler olduğu ve ihlalleri halinde gündeme gelen sorunlar borçlar hukukunun genel esasları çerçevesinde ortaya konmaya çalışılmıştır. Akaryakıt piyasasının idari düzenlemeler ile şekillenmesi ve sözleşme taraflarının bazı eylemlerinin ceza hukuku bakımından suç sayılması sebebi ile idari ve cezai anlamda değerlendirmelere de yer verilmiştir. Bu kapsamda öncelikle çalışmanın birinci bölümünde klasik anlamda bayilik sözleşmesinin özellik, tanım, unsurları ile hukuki niteliği üzerinde durulmuş, akaryakıt bayilik sözleşmesinin klasik anlamda bayilik sözleşmesinin bir alt türü olduğu saptaması yapılmış ve akaryakıt bayilik sözleşmesinin özellikleri, tarafları ve unsurları 5015 sayılı Kanun'un emredici düzenlemeleri çerçevesinde incelenmiştir. Bu bölümde akaryakıt bayilik sözleşmesinin rekabet hukuku ile ilişkisi ve rekabet hukuku ilkelerinin sözleşme üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, akaryakıt bayilik sözleşmesinin doğasından kaynaklanan taraf yükümlülükleri ile uygulamada sık rastlanan sözleşme kayıtlarına yer verilmiş, somut uyuşmazlık örnekleri ile konu detaylandırılmıştır. Son olarak üçüncü bölümde ise, akaryakıt bayilik sözleşmesinin uygulanması ve sona ermesi sırasında gündeme gelen sorunlar temel borçlar hukuku prensipleri çerçevesinde incelenmiş, yargı kararları ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject and content of the thesis is on examining the fuel dealership agreement, which is used in the supply of fuel to the end user in practice, within the framework of current legal regulations. The legal nature of the fuel dealership contract within the framework of its anonymous contract character has been examined, its elements and features have been revealed, and the obligations that the contract parties are obliged to have under the contract and the problems that arise in case of violation have been tried to be revealed within the framework of the general principles of the law of obligations.Since the fuel market is shaped by administrative regulations and some actions of the contracting parties are considered crimes in terms of criminal law, administrative and criminal evaluations are also have been included. In this context, first of all, in the first part of the study, the features, definitions, elements and legal nature of the dealership contract in the classical sense were emphasized, it was determined that the fuel dealership contract is a subtype of the dealership contract in the classical sense, and the features, parties and elements of the fuel dealership contract have been examined within the framework of mandatory regulations under the of Law No. 5015. This section focuses on the relationship between the fuel dealership agreement and competition law and the effects of competition law principles on the agreement. In the second part, party obligations arising from the nature of the fuel dealership agreement and contractual records frequently encountered in practice are included, and the subject is detailed with concrete examples of disputes. Finally, in the third chapter, the problems that came to the fore during the implementation and termination of the fuel dealership agreement were examined within the framework of the basic principles of the law of obligations and tried to be concretized with judicial decisions. Key Words : Distribution Agreements, Competition Law, Dealership, Fuel, Dealer, Fuel Distribution Company, Termination of Fuel Dealership Agreement.