Testing and evaluation of the deformation effects developed by landslides in the laboratory with image processing techniques
Heyelanların yaratmış olduğu deformasyon etkilerinin görüntü işleme yöntemleriyle laboratuvarda test edilmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 866406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEREM KOÇKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütle Hareketlerinin İzlenmesi, Görüntü İşleme, Heyelan Simülatörü, Sarsma Tablası, Eğim Sensörü, Şev Stabilitesi, Monitoring of Mass Movements, Image Processing, Landslide Simulator, Shaking Table, Tilt Sensor, Slope Stability
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Heyelanlar hem Türkiye'de hem de dünyada sıklıkla karşılaşılan büyük can ve mal kayıplarına neden olabilecek doğal afetlerden biridir. Günümüzde potansiyel kayma tehlikesi olan kütle hareketlerinin (örneğin, heyelanlar) izlenmesi için inklinometreler, tiltmetreler, ekstensometreler, fiber optik ve yersel yüzeysel ölçüm sistemleri (örneğin, LIDAR, elektro optik, total istasyon, vb.) gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Son yıllarda görüntü işleme teknikleri popüler bir uygulama haline gelmiştir; ancak bu tekniklerin heyelan araştırmalarında kullanım alanı henüz istenilen düzeyde genişlememiştir. Gelişen görüntü işleme teknikleriyle birlikte birçok sektörde görüntü kayıtları yapılan aygıtlar, çalışmalar esnasında veya sonrasında incelemeler yapmak için kullanılmaktadır. Bu şekilde, gerçek zamanlı veri toplama ve hızlı müdahale kabiliyetlerini artırılabilir, böylece olası felaket durumlarına daha etkili bir şekilde müdahale edilebilir. Bu tezin amacı litolojik birim ve yenilme tiplerinden bağımsız olarak herhangi bir tetikleme mekanizması (örneğin, aşırı yağış, deprem, beşeri faktörler, ani kar erimesi, vb.) sonucunda oluşan kayma yüzeyindeki deformasyon hareketini görüntü işleme yöntemleriyle tespit edebilmektir. Bu amaçla, laboratuvar ortamında tetikleme mekanizması olarak çalışan bir sarsma tablası üzerinde oluşturulan yapay heyelan simülatörü üzerindeki deformasyon hareketi incelenmiştir. Görüntü işleme ile elde edilen sonuçların doğruluğunun değerlendirilmesi için heyelan simülatörüne düşey yönde hareketi algılayan eğim sensörleri entegre edilmiş ve lazer ölçümleri yapılmıştır. Bu çalışma, laboratuvar ortamında kütle hareketlerini farklı bakış açılarından inceleyen bir prototip niteliğindedir. Heyelanların izlenmesi ve buna bağlı olarak doğal afet yönetimi ve risk azaltma stratejileri açısından ele alınmasına yönelik yeni perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Landslides are one of the most frequently encountered natural disasters in Türkiye and the world, which can cause significant loss of life and property. Nowadays, various methods such as inclinometers, tiltmeters, extensometers, fiber optic methods, and ground-based surface measurement systems (i.e., LIDAR, electro-optics, total station) are used to monitor sliding mass with potential stability risks. In recent years, image processing techniques have become popular; however, their use in landslide investigations has not yet expanded to the desired level. With the development of image processing techniques, image recordings are used in many sectors for analysis during or after the studies. By this way, real-time data collection and rapid response capabilities can be increased to manage possible disaster situations effectively. This thesis uses image processing methods to detect the deformation movement on the sliding surface caused by any triggering mechanism (i.e., excessive rainfall, earthquake, human factors, sudden snowmelt), regardless of lithological unit and failure types. For this purpose, the deformation movement on an artificial landslide simulator created on a shaking table operating as a triggering mechanism in the laboratory environment was analyzed. The tilt sensor was integrated into the landslide simulator in the vertical direction, and laser measurements were performed to evaluate the accuracy of the results obtained by image processing. This study is a prototype that analyses mass movements from different perspectives in a laboratory environment. It offers new perspectives for monitoring landslides and, accordingly, for natural disaster management and risk reduction strategies.