Palyatif bakımda meme kanseri konfor değerlendirme ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliği
Validity and reliability of breast cancer comfort rating scale in palliative care
  1. Tez No: 866453
  2. Yazar: RAHİME YÖNTEM ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLGÜN ÖZEN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Meme Kanseri, Konfor, Geçerlilik, Güvenilirlik, Palliative Care, Breast Cancer, Comfort, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Meme kanseri tanısı alan hastalar ve aileleri konforda bozulma yaşmaktadır. Konfor sağlık hizmetlerinde önemli olup meme kanseri hastaları da dahil olmak üzere tüm kanser hastalarının ve palyatif bakımın bir parçasıdır. Hastaların fiziksel, psiko-spritüel, sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel nedenler gibi alt boyutlarda konforunu değerlendirmek son derece önemlidir. Literatürde meme kanseri tanısı alan hastaların konforunu değerlendiren bir ölçeğe rastlanmaması nedeniyle ölçeğin Türk kültürüne kazandırılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemi Pamukkale Üniversitesi Onkoloji Polikliniğine kayıtlı, tedavi olan ve tedavi sonrası kontrole gelen meme kanseri hastalarından oluşmaktadır. Çalışmanın verileri Eylül 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında yüz-yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Meme Kanseri Konfor Değerlendirme Ölçeği ve eş zaman geçerliliğini değerlendirmek amacıyla Genel Konfor Ölçeği kısa formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, R-Project Programı, Lavaan Paketi ve IBM SPSS 26 programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde, katılımcılara ilişkin bilgiler sayı ve yüzde dağılımları ile incelenmiştir. Ölçeğin uyarlama sürecinde Uluslararası Test Komisyonu Kılavuzu (2018) önerileri kullanılmıştır. Geçerlilik analizinde; dil geçerliliği, kapsam geçerliliği ve yapı geçerliliği yapılmıştır. Ölçeğin güvenilirliği; iç tutarlılık madde analizi, Cronbach alfa ve iki yarı güvenirliliği ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda; ölçeğin Kaiser Meyer-Olkin değeri 0,78, Barlett's testi değeri 4454,53 olarak hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi uyum indeksleri CFI 0,885, GFI 0,927, 𝑥2/SD 2,612 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı 0,855, Spearman-Brown korelasyon katsayısı 0,784 olarak bulunmuştur. Eş zaman geçerliliği yapılan Genel Konfor Ölçeği arasında anlamlı ilişki bulunmuş; korelasyon katsayısına bakıldığında ilişkinin yönü pozitif ve orta düzeyde olduğu görülmüştür.Sonuç olarak Meme Kanseri Konfor Değerlendirme Ölçeği Türkçe formu palyatif bakımda meme kanseri hastalarının konforunu değerlendirme de geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Patients diagnosed with breast cancer and their families experience a deterioration in comfort. Comfort is important in healthcare and is a part of palliative care and all cancer patients, including breast cancer patients. It is extremely important to evaluate the comfort of patients in sub-dimensions such as physical, psycho-spiritual, socio-cultural, economic, and environmental reasons. Since there is no scale in the literature that evaluates the comfort of breast cancer patients in palliative care, it is aimed to bring the scale to Turkish culture. The sample of the study consisted of breast cancer patients who were registered at Pamukkale University Oncology Polyclinic, who were treated, and who came for control after treatment. The data of the study were collected by face-to-face interview technique between September 2019 and June 2020. Introductory Information Form, Breast Cancer Comfort Rating Scale, and General Comfort Scale short form were used to evaluate concurrent validity. R-Project Program, Lavaan Package, and IBM SPSS 26 program were used in the analysis of the data. In the analysis of the data, the information about the participants was examined by number and percentage distributions. In the adaptation process of the scale, the recommendations of the International Testing Commission Guide (2018) were used. In the validity analysis; language validity, content validity, and construct validity were performed. The reliability of the scale; Internal consistency was evaluated with item analysis, Cronbach's alpha, and two-half reliability. As a result of the analysis; Kaiser Meyer-Olkin value of the scale was calculated as 0.78 and Barlett's test value as 4454.53. Confirmatory factor analysis fit indices were calculated as CFI 0.885, GFI 0.927, 𝑥2/SD 2.612. The Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0.855, and the Spearman-Brown correlation coefficient was 0.784. A significant relationship was found between the concurrently validated General Comfort Scale; When the correlation coefficient is examined, it is seen that the direction of the relationship is positive and moderate. In conclusion, the Turkish version of the Breast Cancer Comfort Evaluation Scale is a valid and reliable tool for evaluating the comfort of breast cancer patients in palliative care.