Z kuşağının sosyal medya kullanımı ve müzik tercihlerinin incelenmesi
Social media usage and music preferences of generation Z
  1. Tez No: 866652
  2. Yazar: SİNAN İNCENACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL RENGİN KÜÇÜKERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Z Kuşağı, Sosyal Medyada Pazarlama, Social Media, Generation Z, Marketing in Social Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
“Z Kuşağının Sosyal Medya Kullanımı ve Müzik Tercihlerinin İncelenmesi”adlı bu tez çalışmasında, Z kuşağındaki bireylerin sosyal medyayı ne amaçla ve nasıl kullandıkları ve Z kuşağının müzik tercihleri incelenmiştir. Z kuşağındaki bireylerin sosyal medya kullanımı ve müzik tercihlerinin nasıl şekillendiğinin, daha çok hangi tarz müzikleri dinlediği ve müzik kültürünü sosyal medya üzerinden nasıl oluşturdukları incelenmiştir. Youtube, Instagram ve Twitter'da, Z kuşağının en çok ilgisini çeken ve beğenilen sosyal medya platformları ve müzik tercihleri üzerinden bir çalışma yapılarak, sosyal medya ve değişen müzik kültürünü, Z kuşağındaki bireyler üzerinden değerlendirilmiştir. Z kuşağındaki bireyler ile yapılan görüşmeler neticesinde araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine bilgi elde edilmiştir. Verilerin elde edilip, toplanmasının akabinde analiz süreçleri olgubilim desenine uygun meydana getirilmiştir. Z kuşağında olan bireyler ile yapılan görüşmeler nitel analiz uygulamasına tabi tutulmuştur. Görüşme sonucunda elde edilen veriler neticesinde ilgili literatür taraması da göz önünde bulundurularak“Tüketicilerin Satın Alım Kararlarında Bilgiyi İşleme Süreci”uyarlanarak“Maruz Kalma, İlgi Duyma, Yorumlama, Hafıza ve Sosyal Medya”beş ana tema elde edilmiştir. Bu ana temalardan ise farklı alt temalar ve kodlar elde edilmiştir. Bu çalışmada; Müzik tercihleri ile ilgili olarak, gündemde olan“The Playlist”dizisinin analizi gerçekleştirilerek, görüşme formlarından elde edilen veriler test edilmiştir.“Z Kuşağının Sosyal Medya Kullanımı ve Müzik Tercihlerinin İncelenmesi”adlı çalışmada; konu ile ilgili bilgiye ulaşılabilmek amacıyla Maxqda ile gerçekleştirilen analize ek olarak; Nitel veri analizinde kullanılan Bilgi/Belge Okuma (DOKÜMAN ANALİZİ) yöntemi de eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study titled“Social Media Usage and Music Preferences of Generation Z”, the purpose and how individuals in Generation Z use social media and the music preferences of Generation Z are examined. It has been examined how the social media usage and music preferences of the individuals in the Z generation are shaped, what kind of music they mostly listen to and how they create the music culture through social media. Social media and the changing music culture were evaluated through the individuals in the Z Generation, by making a study on the social media platforms and music preferences that attract the most attention and admire the Z generation on Youtube, Instagram and Twitter. As a result of the interviews with the individuals in the Z generation, in-depth information was obtained by using the semi-structured interview form prepared by the researcher. After the data were obtained and collected, the analysis processes were created in accordance with the phenomenological pattern. Interviews with individuals in the Z generation were subjected to qualitative analysis. Five main themes of Exposure, Interest, Interpretation, Memory and Social Media were obtained by considering the“Information Processing Process of Consumers' Purchasing Decisions”as a result of the data obtained as a result of the interview. Different sub-themes and codes were obtained from these main themes. In this study; The data obtained from the interview forms were tested by analyzing the“The Playlist”series, which is on the agenda, regarding music preferences. In the study named“Social Media Usage and Music Preferences of Generation Z”; In the analysis carried out with Maxqda in order to reach information on the subject; The method of reading Information/Document (DOCUMENT ANALYSIS) used in qualitative data analysis has also been added.