Ekonomik gelişmelerin özel okullara etkisine yönelik algısının analizi
Analysis of the perception towards the impact of economic developments on private schools
- Tez No: 866651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Özel okul, veli, öğretmen, kesit veri analizi, anket çalışması, enflasyon, Private schools, parents, teachers, cross-sectional analysis, survey studies, inflation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki ekonomik değişimlerin özel okullar üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Öncelikle, Türkiye'deki özel okulların geçmişten günümüze olan evrimi ele alınmış, ardından özellikle 2021 sonrası ekonomik durum detaylıca incelenmiştir. Tez, ekonomik değişimler karşısında özel okulların nasıl bir yol izlediğini, ve bu durumların öğretmenler ile veliler üzerindeki etkilerini iki ayrı anket çalışmasıyla ortaya koymaktadır. Anket sonuçları, öğretmen ve velilerin ekonomik durumdan olumsuz etkilendiğini, öğretmenlerin ek gelir arayışına girdiğini ve maaş artışlarını yetersiz bulduklarını göstermektedir. Tez, ekonominin özel okullar üzerindeki etkisini ve bu durumun öğretmenler ile velilerin bakış açısından nasıl algılandığını analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to investigate the impact of Turkey's economic changes on private schools. Initially, it delves into the historical evolution of private schools in Turkey and then examines the country's economic situation, especially post-2021. The thesis explores how private schools have responded to economic fluctuations and the effects of these changes on teachers and parents, as evidenced by two separate surveys. The survey results indicate that teachers and parents have been negatively affected by the economic situation; teachers have sought additional income and found salary increases insufficient. The thesis analyzes the influence of the economy on private schools and how this situation is perceived from the perspectives of teachers and parents.