Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasının vergi gelirleri üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri örneği
Impact of information and communication technologies penetration on tax revenues: Evidence from OECD countries
  1. Tez No: 866754
  2. Yazar: AYSUN KARAMIKLI ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Kurumsal Gelişme, Vergi Gelirleri, Panel Eşbütünleşme ve Nedensellik Analizi, Information and Communication Technologies, Institutional Development, Tax Revenues, Panel Cointegration and Causality Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Vergi gelirleri kamu sektörü yatırım ve cari harcamalarının başlıca finansman kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Bu nedenle vergi gelirlerinin belirleyicilerinin tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Westerlund ve Edgerton (2007) bootstrap eşbütünleşme testi ve Juodis, Karavias ve Sarafidis (2021) nedensellik testi kullanılarak OECD ülkeleri örnekleminde son yıllarda dünyada hızla gelişim gösteren ve yaşamımızın her alanını etkileyen bilgi ve iletişim teknolojileri ile kurumsal gelişmenin vergi gelirleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Nedensellik analizi bulguları, bilgi ve iletişim teknolojileri ile vergi gelirleri arasında iki yönlü, kurumsal gelişmeden vergi gelirlerine doğru ise tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Diğer yandan eşbütünleşme analizi bulguları ise bilgi ve iletişim teknolojilerinin uzun dönemde Almanya, Avustralya, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İrlanda, İsrail, İsveç, Japonya, Kanada, Kosta Rika, Letonya, Polonya, Portekiz, Şili ve Slovenya'da vergi gelirlerini pozitif, kurumsal gelişmenin ise Avusturya, Belçika, Estonya, Fransa, Güney Kore, İrlanda, Litvanya, Norveç, Polonya ve Slovakya'da vergi gelirlerini pozitif etkilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, kurumsal gelişmenin uzun dönemde İtalya ve Yunanistan'da ise vergi gelirlerini negatif etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışmamızın bulguları hem bilgi ve iletişim teknolojilerinin hem de kurumsal gelişmenin kısa ve uzun dönemde vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik önemli araçlar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tax revenues are one of the main financing sources of public investment and current expenditures. Therefore, identification of determinants of tax revenues is important. This study investigates the effect of information and communication technologies, which have been remarkably developed in the world and affectied every aspect of our lives, and institutional development on tax revenues in the sample of OECD members by Westerlund ve Edgerton (2007) bootstrap cointegration test and Juodis, Karavias and Sarafidis (2021) causality test. The findings of the causality test uncover a two-way causality between information and communication technologies and tax revenues and a one-way causality from institutional development to tax revenues. On the other hand, the findings of the cointegration analysis indicate that information and communication technologies positively affect the tax revenues in Germany, Australia, Austria, Finland, France, South Korea, Netherlands, Ireland, Israel, Sweden, Japan, Canada, Costa Rica, Latvia, Poland, Portugal, Chile and Slovenia in the long run and institutional quality positively affects the tax revenues in in Belgium, Estonia, France, South Korea, Ireland, Lithuania, Norway, Poland and Slovakia in the long run. However, institutional development negatively affects the tax revenues in Italy and Greece in the long run. In conclusion, the our findings indicate that both information and communication technologies and institutional development are signficant tools to increase the tax revenues in the short and long-run.