Pozitif psikoloji bağlamında mutluluk
Happiness in the context of positive psychology
- Tez No: 866805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Felsefe Tarihi, Logo Terapi, Bireysel Psikoloji, Psikanaliz, Mutluluk, Şükran, Umut, Affetme, Hayatın Anlamı, Positive Psychology, History of Philosophy, Logo Therapy, Individual Psychology, Psychoanalysis, Happiness, Gratitude, Hope, Forgiveness, The Meaning of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Mutluluk, insanlık tarihinin en eski sorularından biridir. İnsanlar, varoluşlarının anlamını ve tatmin olmuş bir yaşam sürme arzusunu keşfetmek için çeşitli yollar aramışlardır. Günümüzde, modern toplumların karmaşık yapıları ve hızla değişen dinamikleri, bireylerin mutluluğu bulma çabalarını daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu tez, mutluluğun tanımını, etkileyen faktörleri ve bireylerin bu kavrama nasıl yaklaştığını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacı, farklı kültürler, dönemler ve yaşam koşulları altında insanların mutluluğun nasıl algılandığını ve tanımladığını anlamaktır. Pozitif psikolojinin ilgilendiği şükran, umut, affetme ve hayatın anlamı kavramlarının mutlulukla ilişkisi ele alınacak, özellikle psikanalizin temsilcileri Freud'un, Jung'un ve Adler'in uygarlık, bilinç, bilinçaltı ve kişilik kuramları incelenerek pozitif psikolojiyle olan ilişkisine temas edilmeye çalışılacaktır. İlk Çağ'dan başlayarak 21. yüzyıla kadar Felsefeciler mutluluk konusunu ele alırken 21. yüzyılla beraber psikolojinin müstakil bir bilim dalı olmasıyla birlikte psikologlar devreye girerek mutlulukla ilgili görüşlerini açıklamıştır. Son yüzyılla birlikte tüm bu literal birikimler ve teknoloji çağına geçmemizle birlikte“mutluluk bilimi”diye adlandırılan Pozitif Psikolojinin temelleri atılmış ve mutluluk, psikolojideki bir akımın nesnesi haline gelerek bilimsel yöntemlerle inceleme konusu olmuştur. Martin Seligman'a kadar insanın olumsuz yönlerini olumluya çevirmeyle ilgilenen psikoloji, Seligman'la bilrlikte insan depresyona girmeden, mutluluğu daha kalıcı hale getirerek mutluluğun kalıcı biçimde nasıl arttırılabileceğinin yollarını aramış, insanın olumlu yönlerine odaklanmıştır. Sosyal hayatın ve insan doğasının çeşitliliği, insanın tek düzeye indirgenemeyecek kadar kompleks yapıda oluşu, pozitif psikolojiyi mutlulukla birlikte ele alınması gereken olumlu kavramları ve arkasındaki itici gücü de incelemeye sevk etmiştir.
Özet (Çeviri)
Happiness is one of the oldest questions in human history. People have sought various ways to discover the meaning of their existence and the desire for a fulfilling life. In today's world, the complex structures and rapidly changing dynamics of modern societies have further complicated individuals' efforts to find happiness. This thesis aims to examine the definition of happiness, the factors influencing it, and how individuals approach this concept. The research goal is to understand how happiness is perceived and defined under different cultures, periods, and living conditions. Concepts such as gratitude, hope, forgiveness, and the meaning of life, which positive psychology is interested in, will be discussed in relation to happiness. Specifically, an attempt will be made to explore the relationship between positive psychology and the theories of representatives of psychoanalysis like Freud, Jung, and Adler concerning civilization, consciousness, the subconscious, and personality. Starting from ancient times up to the 21st century, philosophers have addressed the topic of happiness. With the advent of the 21st century and the establishment of psychology as an independent scientific discipline, psychologists have come into play, explaining their views on happiness. Along with the technological advancements and the accumulation of literary knowledge over the past century, the foundations of what is termed as“the science of happiness,”known as Positive Psychology, have been laid. Happiness has become the subject of a psychological trend, investigated through scientific methods. Until Martin Seligman, psychology focused on turning the negative aspects of human behavior into positive ones. However, with Seligman, the field began to explore ways to make happiness more enduring without leading to depression, emphasizing the positive aspects of human behavior. The diversity of social life and human nature's complexity, which cannot be reduced to a single dimension, have prompted the examination of positive concepts that should be considered alongside happiness and the driving forces behind them.