SAFe® ne kadar yalın? geniş çaplı gözden geçirme, analiz ve SAFe ile TKY - toyota tarzı arasında haritalama çalışması
How lean is SAFe®? a comprehensive review, analysis and mapping study of safe® with TQM and toyota way
  1. Tez No: 866876
  2. Yazar: OĞUZHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAVSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: SAFe, Scaled Agile, Geniş Ölçekli Çevik, Toplam Kalite, Toyota Tarzı, Yalın, SAFe, Scaled Agile, Large Scale Agile, Total Quality, Toyota Way, Lean
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bilişim ve yazılım sektörü, insanlık ve hizmet sunumu için kritik öneme sahip araçların yönetim mekanizmalarının merkezinde yer almaktadır. Bu alandaki hızlı inovasyon ve servis çeşitliliğinin artışı, teknolojik taleplerin yükselmesi ve kalite algısının sürdürülebilirlik açısından daha çok önem kazanmasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda, talep darboğazları, ekip kapasiteleri ve hızlı teslimat zorluklarına yanıt olarak, yazılım üretim metodolojileri geliştirilmiş ve iyileştirilmeye devam edilmektedir. Klasik şelale modeline bir alternatif olarak ortaya çıkan çevik yazılım geliştirme yaklaşımı, global ölçekte benimsenmiş ve yazılım geliştirme kapasitesinin artan taleplerle dengelenmesinde kritik bir rol oynamıştır. Bununla yanında organizasyonel yapılar, dönüşüm direnci, yeni metodoloji ve standartların kabul süreçleri ve yönetim desteği gibi faktörler, çevik dönüşüm süreçlerinde zorluklar yaratmış, bazı durumlarda bu yöntemlerden vazgeçilmesine veya beklenen performansın elde edilememesine yol açmış, kurumsal organizasyon yapılarına uygun yeni geniş ölçekli çevik yapıların oluşumuna zemin hazırlamıştır. Çalışmanın amacı çevik dünyada kesin bir yöntem standardının bulunmadığı bu ortamda geniş kapsamlı bir çevik çerçeve olarak bilinen SAFe çatısının Toplam Kalite Yönetimi / Toyota Tarzı prensipleri ile kesişen ve çakışan yönlerini incelemektir. Yazılım geliştirme tarihçesi, çevik yöntemler, SAFe çatısı ve Toplam Kalite Yönetimi / Toyota Tarzı üzerinde detaylı bilgiler kaynaklarıyla birlikte verilmiştir. Araştırma metodu olarak sistematik literatür taramasıyla kesişim noktaları araştırılmış, resmî belge, kitap ve çevik liderlerin tecrübeleri gri literatür kaynakları olarak çalışma kümesine eklenmiştir. Derlenmiş bir TKY karakteristik kümesi çıkarılarak SAFe bilgi kümesiyle kesiştirilmiştir. 28 TKY karakteristiği üzerinden yapılan kıyas çalışması sonucunda, süreç yönetimi, akış, değer mantığı ve araçları kullanma gibi noktalarda birebir ilinti bulunabilirken; lider yetiştirme, sürekli iyileştirme, çalışanların katılımı, finansal yönetim ve stratejik yönetim seçimleri konularında iki kümenin farklılaştığı görülmektedir. In the next versions of SAFe, it is intended to provide inputs to new models by taking into account the points of difference.
Özet (Çeviri)
The IT and software industry sits at the center of management mechanisms that are critical to humanity and service delivery. Rapid innovation in this field and increase in service diversity have led to higher technological demands and perception of quality has become more important for sustainability. In this context, software production methodologies have been developed and refined in response to demand bottlenecks, team capacity and rapid delivery challenges. Agile software development approach, which originated as an alternative to classic waterfall model, has been adopted globally and played a critical role in balancing software development capacities with increasing demands. However, some factors such as organizational structures, transformation resistance, acceptance periods of new methodologies and standards, and management support have created obstacles in agile transformation processes, in some cases leading to abandonment of these methods or failure to achieve expected performance, leading to the formation of new large-scale agile approaches tailored for corporate organizational structures. Aim of this study is to examine the intersecting and overlapping aspects of SAFe framework, known as a comprehensive agile framework, with the principles of Total Quality Management / Toyota Style in this environment where there is no definite standard method in agile world. Study gives detailed information with references on the history of software development, agile methods, SAFe framework and Total Quality Management / Toyota Style. As research method, intersections were explored through a systematic literature review, official documents, books and also experiences of agile leaders were added to the study as gray literature sources. A compiled set of TQM characteristics was extracted and intersected with SAFe knowledge set. As a result of comparison study on 28 TQM characteristics, one-to-one correspondence can be found in areas such as process management, flow, value logic and use of tools, while the two sets differ in terms of leadership development, continuous improvement, employee involvement, financial management and strategic management preferences. Research ends with possible future studies at the end and notifies about need of more case studies and data collection.