COVİD-19 pandemisinin kurumların pazarlama iletişimi faaliyetlerine yansıması: FMCG markaları üzerine bir çalışma
The impact of the COVID-19 pandemic on the marketing communication activities of corporations: A study on FMCG brands
- Tez No: 866999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ NUR SADEDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama İletişimi, Pazarlama İletişimi Stratejileri, Hızlı Tüketim Ürünleri, Covid-19 Salgını, Marketing Communication, Marketing Communication Strategies, Fast Consumer Products, Covid-19 Pandemic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tüm dünyada yaşanan çevresel, sosyal, ekonomik değişimler ve teknoloji alanındaki gelişmeler, pazarlama iletişimi alanına da yansımakta ve bu alanda değişimlere neden olmaktadır. Bu dönemlerden biri olan COVID-19 salgını hem dünyayı hem de insanlığı etkilemiş ve etkileri halen devam etmektedir. COVID-19 salgını ile beraber yaşanan olayların, kurumların pazarlama iletişimi faaliyetlerine nasıl yansıdığını ortaya koymak amacıyla, bu çalışmada COVID-19 salgını öncesi, salgın dönemi ve sonrasını içeren dönemlerdeki pazarlama iletişimi faaliyetleri ele alınmıştır. Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) sektöründeki pazarlama iletişimi faaliyetleri ile sınırlandırılmış çalışmada yargısal örnekleme yöntemi ile seçilen 6 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda; COVID-19 salgını ile kurumlarda yeniliklerin yaşandığı, dijital dönüşüm ile beraber kurumların pazarlama iletişimi stratejilerinde değişimin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Hızlı tüketim ürünleri markalarının geleneksel yöntemlerden modernleşmeye doğru yatırım yapmaya başladığı; tüketici davranışı, ürün çeşitliliği ve alışveriş (internet, e-ticaret) alışkanlıklarının değiştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Worldwide changes in the environment, society, economy, and technology also reflected in the arena of marketing communication, that caused changes in this field. One of these periods, the COVID-19 pandemic, has affected both the world and humanity, and its effects are still continuing. In order to reveal how the events experienced with the COVID-19 epidemic are reflected in the marketing communication activities of the corporations, marketing communication activities in the periods before, during and after the COVID-19 pandemic have been considered in this study. In the study limited to marketing communication activities in the Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) sector, in-depth interviews were conducted with 6 people selected by the judicial sampling method. As a result of this study; It has been determined that innovations have been experienced by corparate with the COVID-19 epidemic, and a change has taken place in the marketing communication strategies of corporations with digital transformation. It has been observed that fast-moving consumer product brands have started to invest towards modernization from traditional methods; consumer behavior, product variety and shopping (Internet, e-commerce) habits have changed.