Through the lens of ecofeminism: Hall's The Carhullan Army, Lessing's The Cleft, and Smiley's A Thousand Acres
Ekofeminizm perspektifinden Hall'un Carhullan Ordusu, Lessing'in The Cleft ve Smiley'nin Bin Dönüm adlı romanları
  1. Tez No: 867000
  2. Yazar: SELİN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Rolleri, Çevre, Doğa, Ekofeminizm, Feminizm, Kadın, Ecofeminism, Environment, Feminism, Gender Roles, Nature, Woman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı, Sarah Hall'un The Carhullan Army (2007), Doris Lessing'in The Cleft (2007) ve Jane Smiley'nin A Thousand Acres (1991) başlıklı romanlarını, ekolojik tahribat ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği arasındaki bağlantıya değinerek, ekofeminist yaklaşımlar ışığında incelemektir. Bu tez, söz konusu romanlar aracılığı ile ataerkil toplum yapısının ve onun bir uzantısı olarak kapitalizmin, doğa ve kadın üzerindeki tahakkümleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Genel hatlarıyla ekofeminizm, kadınların ve doğanın kapitalist, erkek egemen toplumlar tarafından baskı altına alınmaları, nesnelleştirilmeleri ve sömürülmeleri nedeniyle, doğa ve kadın meseleleri arasında bağ kuran, toplumsal, politik ve akademik bir teori ya da aktivist bir hareket olarak adlandırılabilir. Ancak, ekofeminizm sadece kadın ve çevre sorunları arasındaki bağlantıya dikkat çeken bir hareket olmakla kalmaz, aynı zamanda savaş politikaları, toplumsal sınıf çatışmaları ve hayvanlara etik muamele gibi birçok evrensel konu ile doğanın yok edilmesini meşrulaştıran anlayış arasında bir bağ olduğunu iddia eder. Ekofeministler, batı toplumları tarafından yaratılan ve dayatılan, birinci terimin her zaman ikinci terimden daha ayrıcalıklı ve üstün görüldüğü, erkek/kadın, kültür/doğa, aktif/pasif, akıl/duygu gibi ikili karşıtlıkları içeren anlayışa meydan okurlar ve temel ilişki modeli tahakküme dayalı olan bir toplumda, güç ilişkileri yıkılmadan, kadınlar için bir kurtuluşun ve ekolojik kriz için bir çözümün mümkün olmayacağının altı çizerler. Bu bağlamda, Sarah Hall'un The Carhullan Army (2007), Doris Lessing'in The Cleft (2007) ve Jane Smiley'nin A Thousand Acres (1991) başlıklı romanlarında, benzer ekofeminist argüman ve söylemlerin olduğu görülmektedir. Çevre felaketleri ve toplumsal cinsiyet üzerine kurulmuş anlatılarıyla, üç roman da doğa, kadın bedeni, cinsiyet rolleri ve cinsellik arasındaki bağlantılara yönelik önemli sorular sormaktadır. Bu çalışma, bahsi geçen romanlarda, eril usun kadına ve doğaya tahakkümüne dikkat çekerek, hiyerarşik sistem devam ettiği ve güç ilişkileri yıkılmadığı sürece, kadının ve doğanın sömürülmediği, eşitlikçi bir toplumun varoluşunun mümkün olmayacağını tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse the novels, The Carhullan Army (2007) by Sarah Hall, The Cleft (2007) by Doris Lessing, and A Thousand Acres (1991) by Jane Smiley under the light of ecofeminist approaches while pointing out the correlation between ecological destruction and gender inequality. Through the aforementioned novels, this thesis claims that there is a meaningful connection between the oppression of masculine social structure and capitalism as one of its derivations, on nature and women. Ecofeminism, in a general sense, could be described as a social, political, and academic theory or an activist movement, which correlates the issues of nature and women due to the fact that they are oppressed, objectified, and exploited by male-dominated societies. Nonetheless, ecofeminism is not merely a movement, which points out the relationship between women and environmental problems, it also claims that there is a correlation between numerous universal issues like conflict politics, social class struggles, and ethical treatment towards animals, and the mentality justifying the destruction of nature. Ecofeminists challenge the conception, which always deems the superior more privileged and distinguished than the inferior, and contains binary oppositions like man/woman, culture/nature, active/passive, and mind/feelings while underlining the fact that in a society, which bases its standard relation model on oppression, neither salvation for women nor a solution for the ecological crisis would be possible without destroying the power relations. In this sense, similar ecofeminist arguments and discourses are observed in The Carhullan Army (2007) by Sarah Hall, The Cleft (2007) by Doris Lessing, and A Thousand Acres (1991) by Jane Smiley. Through their narrations which are structured upon environmental catastrophes and gender, all three novels put forward prominent questions regarding the connections between nature, woman's body, gender roles, and sexuality. This work emphasizes the oppression of women and nature by the male mentality and discusses that an equal society, where women and nature are not exploited cannot be possible as long as the hierarchal system and the power relations are sustained.