Marka iletişiminde müziğin rolü: otomobil reklamları üzerine bir inceleme
The role of music in brand communication: A study on automobile advertisements
  1. Tez No: 867203
  2. Yazar: KÜBRA GÖKÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKAM YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Müzik, Marka İletişimi, Advertising, Music, Brand Communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz pazarlama dünyasında müzik, tüketici davranışlarını etkileyen güçlü bir araç olarak kullanılmaktadır. Otomobil reklamlarında müziğin markaya yönelik algıyı nasıl şekillendirdiği ve tüketici üzerindeki etkilerini anlamak, markaların daha etkili iletişim stratejileri geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu anlamda çalışma da reklamlarda müzik kullanımının marka iletişimi üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın araştırma evrenini 20-45 yaş aralığında, eğitim düzeyi lisans ve üzeri olan bireyler oluşturmaktadır. Katılımcılara nicel araştırma yöntemlerinden deney tekniği uygulanmış ve ardından nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği ile sorular sorulmuştur. Deney 30 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler nicel veri analizi programı SPSS ile analiz edilmiştir. Katılımcıların müzik ve reklam algılarına ilişkin derinlemesine bilgi sağlamak amacıyla deneklerden mülakata katılmayı kabul eden katılımcılara yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Görüşmeler toplam 9 katılımcı ile 5 ana soru çerçevesinde yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, otomobil markalarının müzik seçiminde dikkat etmeleri gereken unsurları ve müziğin markalaşma sürecindeki stratejik önemini vurgulamaktadır. Reklamlarda kullanılan müzik ve ses efektlerinin, aracın özelliklerini vurgulamak ve izleyiciyi satın alma niyetine yönlendirmek açısından kritik öneme sahip olduğu belirlenmiştir. Müziğin otomobil reklamlarında stratejik bir araç olarak kullanılması, markanın rekabet avantajını artırmakta ve pazarlama iletişimi hedeflerine ulaşmada etkili bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's marketing world, music is used as a powerful tool to influence consumer behavior. Understanding how music in automobile advertisements shapes the perception of the brand and its effects on consumers helps brands to develop more effective communication strategies. In this sense, the study investigates the effect of music use in advertisements on brand communication.opinions before and after the advertisements of the brands were analyzed. The study was finalized by revealing the opinions of the participants on the music used in the advertisements through interviews. The research population of the study consists of individuals between the ages of 20-45, with a bachelor's degree and above. The participants were applied the experiment technique from quantitative research methods and then asked questions with the interview technique from qualitative research methods. The experiment was conducted with 30 participants. The data obtained were analyzed with the quantitative data analysis program SPSS. In order to provide in-depth information about the participants' perceptions of music and advertising, semi-structured interviews were conducted with the participants who agreed to participate in the interview. Interviews were conducted with a total of 9 participants within the framework of 5 main questions. The findings of the study emphasize the elements that automobile brands should pay attention to in music selection and the strategic importance of music in the branding process. It has been determined that the music and sound effects used in advertisements are critical in terms of emphasizing the features of the vehicle and directing the audience to purchase intention. The use of music as a strategic tool in automobile advertisements increases the competitive advantage of the brand and plays an effective role in achieving marketing communication goals.