Estetik operasyonlar bağlamında; Bireylerin sosyal görünüş kaygı düzeyi ile obsesif inançlarının, erken dönem şemalarıyla ilişkisinin incelenmesi
In the context of aesthetic operations; Investigation of the relationship between individuals' social appearance anxiety levels and obsessive beliefs with early maladaptive schemas
- Tez No: 867209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Obsesif İnanışlar, Sosyal Görünüş Kaygısı, Early Maladaptive Schemas, Obsessive Beliefs, Social Appearance Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada estetik operasyon geçiren ve geçirmeyen bireyler arasında sosyal görünüş kaygılarının ve obsesif inançlarının erken dönem uyum bozucu şemaları bağlamında karşılaştırılması ve değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın deseni için ilişkisel tarama modeli tercih edilmiş ve örneklem kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. İstanbul ilinde yaşayan 18 yaş ve üzeri 400 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmada bu katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Obsesif İnanışlar Ölçeği ve Young Şema Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda estetik operasyon geçiren bireylerin erken dönem uyum bozucu şemalarından duyguları bastırma ve cezalandırılma şemalarının obsesif inanışları; başarısızlık, duyguları bastırma ve cezalandırılma şemalarının sosyal görünüş kaygısını pozitif yönde yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bunun akabinde estetik olup olmama durumu ile medeni durum, eğitim durumu, ekonomik durum, estetik operasyon geçirmeyi isteme durumu, kullanılan sosyal medya plartformu ve kullanım süresi arasında anlamlı bir bağlantı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the social appearance concerns and obsessive beliefs of individuals with and without plastic surgery in the context of early maladaptive schemas and to examine the relationship between variables. The relational survey model was preferred for the research design and the sample was obtained using convenience sampling method. It consists of 400 participants aged 18 and over living in Istanbul. Sociodemographic Information Form, Social Appearance Anxiety Scale, Obsessive Beliefs Scale and Young Schema Scale were applied to these participants. Statistical analysis was performed using SPSS 27 software. In line with the findings obtained from the research, it was found that the schemas of suppressing emotions and punishment from the early period maladaptive schemas of individuals who underwent aesthetic surgery positively predicted obsessive beliefs; failure, suppression of emotions and punishment schemas positively predicted social appearance anxiety. Subsequently, a significant correlation was found between marital status, educational status, economic status, desire to undergo aesthetic surgery, social media platform used and duration of use.