Zayıf hadisin amel karinesi ile desteklenmesi
Supporting a weak hadith with a presumtion of an action
  1. Tez No: 867295
  2. Yazar: ÖMER BAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıf hadis, Amel, Takviye, Ma'mûlun bih, Weak hadith, (Action) Amal, Reinforcement, Ma'mûlun bih
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sıhhat açısından yapılan taksimler içerisinde sahih ve hasen hadisten sonra zikredilen zayıf hadis, sahih ve hasen hadisin şartlarını taşımayan bununla birlikte mevzû' da olmayan hadisler şeklinde tanımlanmış ve sahih ile hasen derecesindeki hadisler makbul, zayıf hadisler ise merdûd kabul edilmiştir. Zayıf hadislerle amel edilip edilmeyeceği tartışılmış, bazı âlimler hiçbir konuda ameli caiz görmezken bazıları her konuda ameli caiz görmüş bazı âlimler ise birtakım şartlara riayet edilmesi koşuluyla bazı konularda zayıf hadisle ameli caiz görmüştür. Bütün bunlarla birlikte fıkhın ana konularından ibadet ve muâmelât alanlarına bakıldığında zayıf hükmü verilen hadislerle amel edildiği görülmektedir. Zayıf hadisin başka tariklerle destek bulması dışında zayıf hükmü verilen bir hadisin muhtevasıyla amel edilmesi, o zayıf hadisle ilgili ümmetin âlimlerinin icmâsının bulunması, telakkî bi'l-kabûl ile yaklaşılması, zayıf hadisle fukahânın ihticac etmesi gibi karinelerin zayıf hadise destek kazandırdığı görülmektedir. Giriş ve iki ana bölümden müteşekkil olan bu çalışmada birinci bölümde zayıf hadisin mahiyeti ve amel ilişkisine yer verilmiş, ikinci bölümde ise zayıf olmasına rağmen ma'mûlun bih olan hadislere ilişkin örnekler zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the divisions made in terms of health, the weak hadith mentioned after the sahih and hasen hadith is defined as the hadiths that do not meet the conditions of the sahih and hasen hadith, but are not in the subject, and the hadiths at the level of sahih and hasen are accepted as acceptable and the weak hadiths are considered merdûd. It has been debated whether it is permissible to perform deeds with weak hadiths, some scholars do not consider deeds permissible in any subject, while some scholars consider deeds permissible in all matters, and some scholars consider deeds with weak hadiths permissible in some subjects, provided that certain conditions are complied with. In addition to all these, when we look at the fields of worship and examination, which are the main subjects of fiqh, it is seen that deeds are performed with hadiths that are weakly ruled. Apart from the fact that a weak hadith finds support with other tariqs, it is seen that presumptions such as acting with the content of a hadith that is judged weak, finding the ijma of the scholars of the ummah regarding that weak hadith, approaching it with talaqqi bi'l-kabul, and the need for fuqaha with a weak hadith give support to the weak hadith. In this study, which consists of an introduction and two main sections, the nature of the weak hadith and the relationship between deeds are included in the first part, and in the second part, examples of hadiths that are ma'mûlun bih despite being weak are mentioned.