Bulgaristan- Krumovgrad ağzı
Bulgaria- Krumovgrad dialect
- Tez No: 867416
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARSLAN EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, ağız, Krumovgrad, Türkçe, Bulgaria, dialect, Krumovgrad, Turkish
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 579
Özet
Daha sonraTürkçe, geçmişten bugüne dilin dinamik yapısından dolayı gerek fonetik gerekse morfolojik değişikliklere uğramıştır. Bu çalışma, Oğuz Türkçesinin Türkiye sınırları dışındaki örneklerinden birine yönelmektedir. Çalışmada, Bulgaristan-Krumovgrad ağzı ele alınmıştır. Krumovrad; siyasi olarak Bulgaristan'a bağlı, demografisinin ağırlığını Türklerin oluşturduğu bir yerdir. Çalışmanın giriş kısmında Bulgaristan tarihi ve Bulgaristan Türklüğü ile ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde kullanılan materyallere ve yönteme değinilmiştir. Üçüncü bölümde ses ve şekil bilgisi incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde metinlere yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise dizin yer almaktadır. Bulgaristan-Krumovgrad, siyasi olarak Türkiye'nin sınırları dışında kalsa da hem fonetik hem morfolojik olarak Anadolu ağızlarının Batı Grubu'yla benzerlikler taşımaktadır. Bununla birlikte bilhassa söz varlığı anlamında Anadolu ağızlarından ayrılan yönleri de vardır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktTurkish, has undergone both phonetic and morphological changes from past to present due to the dynamic structure of the language. This research focuses on one of the examples of Oghuz Turkish outside the borders of Türkiye. Bulgarian-Krumovgrad dialect was discussed in the study. Krumovrad; It is a place politically connected to Bulgaria, where the majority of its demographic structure consists of Turks. In the introduction chapter of the study, it was tried to give information about the history of Bulgaria and Bulgarian Turkishness. In the second chapter, the materials and methods used are mentioned. In the third chapter aims to examine phonetics and morphology. In the fourth chapter, texts are included. An attempt was made to give an index in the fifth chapter. Although Bulgaria-Krumovgrad is outside Turkey's political borders, it features intense similarities with Anatolian dialects, both phonetically and morphologically. However, there are aspects that differ from Anatolian dialects, especially in terms of vocabulary.