Coğrafya eğitiminde STEAM ve öğrnek uygulamalar
STEAM in geography education and sample applications
  1. Tez No: 867422
  2. Yazar: NESRETULLAH SATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ KARADOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEAM, Coğrafya Eğitimi, Yaparak öğrenme, STEAM, Geography Education, Experiential Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Teorik ve ezberci bir eğitim sistemine dayalı kurumlardan mezun olan öğrencilerin, gerçek dünya problemlerini çözerken çok ciddi sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bu durum işletmelerin kalifiye işçi (STEAM yeteneklerine sahip) bulamama sorununa yol açmaktadır. Eğitim sistemindeki bu yetersizlik son yıllarda gelişmiş ülkelerin dikkatini çekmiş ve bu ülkeler tarafından STEAM temelli eğitimin okullara sokulması için pek çok girişimde bulunulmuştur. Yapılan geniş literatür taraması sonucunda STEAM tabanlı eğitim yaklaşımının daha çok fen bilimleri derslerinde uygulandığı ve bu alanlarda daha fazla çalışmanın olduğu tespit edilmiştir. Coğrafyanın STEAM yeteneklerini geliştiren bir bilim dalı olduğu yeteri kadar vurgulanamamış ve hatta Coğrafyanın uygulamalı bir bilim olup olmadığı ile ilgili tartışmalara rastlanmıştır. Dünya ve ülkemizde Coğrafya eğitiminde yeteri kadar STEAM uygulama çalışması yapılmamış olmasından dolayı, öğretmenlerimizin derslerinde ne tür çalışmalar yapacakları ve öğrencilerinin STEAM yeteneklerini ne şekilde geliştirecekleri ile ilgili fikir edinmelerinde sıkıntılar çekilmektedir. Bu çalışmada, Coğrafya eğitiminin STEAM yeteneklerinin uygulanabileceği bir alan olduğunun vurgulanması ve Coğrafya eğitimi veren öğretmenlerimize yeni örnek uygulamalar sunulması amacıyla STEAM yetenekleri gerektiren 14 uygulama ödevi geliştirilmiştir. Bu ödevler, coğrafya müfredatı göz önünde bulundurularak, öğrenciler ile beraber geliştirilmiştir. Ödevler hazırlanırken multidisiplinel düşünülmüş ve disiplinler arası geçişlerde sınır gözetilmemiştir. Coğrafya eğitim müfredatına göre yapılan yıllık planların zamanında yetiştirilebilmesi için, çalışmalar dönem ödevi şeklinde tasarlanmıştır. Bu ödevler sonucunda ortaya çıkan ürünler ve fikirler ile TeknoFest ve TÜBİTAK gibi yarışmalara başvuru yapılmıştır. Çalışmalardan biri TÜBİAK İzmir bölge ikincisi olmaya hak kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that graduates from institutions based on theoretical and rote-based education systems face significant difficulties when solving real-world problems. This situation has led to a shortage of qualified workers (with STEAM skills) for businesses. This inadequacy in the the education system has drawn the attention of developed countries in recent years, prompting numerous initiatives to introduce STEAM-based education into schools. As a result of the extensive literature review, it was determined that the STEAM-based education approach is mostly applied in science courses and that there are more studies in these areas. It has not been emphasized enough that geography is a branch of science that develops STEAM skills, and there have even been discussions about whether geography is an applied science. Due to the lack of sufficient STEAM application studies in Geography education worldwide and in our country, teachers encounter difficulties in gaining insights into what kind of work they should conduct in their classes and how to develop their students' STEAM skills. This study aims to emphasize that Geography education is an area where STEAM skills can be applied and to provide Geography teachers with new sample applications. Fourteen application tasks requiring STEAM skills have been developed for this purpose, considering the geography curriculum, and created in collaboration with students. The tasks were designed with a multidisciplinary approach, without strict boundaries in interdisciplinary transitions. To ensure timely completion within the annual plans according to the Geography education curriculum, the tasks were structured as semester projects. The products and ideas resulting from these tasks were submitted to competitions such as TeknoFest and TÜBİTAK (The Scientific and Technological Research Council of Turkey). One of the projects was awarded second place in the TÜBİTAK Izmir Regional Competition.