Edirne merkezinde aile içi şiddet farkındalığının ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of domestic violence awareness and affecting factors in the central district of Edirne
- Tez No: 867509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Domestic violence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Aile içi şiddet birey, aile ve toplumun tümüne biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileri olan önemli bir sorundur. Aile içi şiddete yönelik farkındalığın artması ile şiddetin önlenmesi başta birey ve toplumun sağlığında iyileşme sağlayacaktır. Bu çalışmada Edirne il merkezindeki bireylerin aile içi şiddet farkındalıklarının ve bunu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız 1 Şubat 2023 ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Edirne il merkezindeki Aile Hekimliği birimine kayıtlı 18 yaş ve üzeri, çalışmamıza katılmayı kabul eden 405 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı kabul eden tüm hastalar çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, evlilik özelliklerini, aile içi şiddet konusundaki bilgi kaynaklarını, aile içi şiddet sonrası yardım alınabilecek yerleri, aile içi şiddet tecrübelerini, aile içi şiddet sonrasındaki davranış biçimlerini sorgulayan 29 soru ve Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği'ne ait 20 soruluk anket ile toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 41,48±12,75 olup, Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği'nden aldıkları ortalama puan 24,03±4,43 saptanmıştır. Katılımcıların aile içi şiddet farkındalıklarının düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda yaş, cinsiyet, evlilik durumu, evlenme çeşitleri, eşini tanıma süresi, çocuğa sahip olma, evde bakmakla yükümlü olunan birinin bulunması, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu ve mesleğin aile içi şiddet farkındalığını etkilediği saptanmıştır. Aile hekimleri hastalarını potansiyel şiddet mağduru veya faili olarak kabul etmeli; hastaları bilgilendirme yapabileceği en erken dönemde aile içi şiddet hakkında danışmanlık vermeli, ve bunu yaparken hastanın evlilik ve ev içi dinamiklerine hakim olarak, etkin bir şekilde gerçekleştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Domestic violence is a significant problem that has adverse effects on individuals, families, and society as a whole, both biologically, psychologically, and socially. Increasing awareness of domestic violence is crucial for preventing its occurrence, leading to improvements in the health of individuals and the community. This study aims to evaluate the awareness of domestic violence and the factors influencing it among individuals in the central district of Edirne. The study was conducted from February 1, 2023, to May 31, 2023, with 405 patients aged 18 and above registered at the Family Medicine unit in the central district of Edirne who agreed to participate in the study. All consenting patients constitute the population of the study. Data were collected through a questionnaire consisting of 29 questions that inquire about participants' sociodemographic characteristics, marital features, sources of information on domestic violence, places to seek help after domestic violence, experiences of domestic violence, and post-violence behavioral patterns. The questionnaire also included 20 questions related to the Domestic Violence Awareness Scale. The mean age of the participants was 41.48±12.75, and the average score obtained from the Domestic Violence Awareness Scale was determined to be 24.03±4.43. It was identified that participants had low awareness of domestic violence. The study revealed that age, gender, marital status, types of marriage, duration of knowing one's spouse, having children, the presence of someone responsible for household chores, educational status, spouse's educational status, and occupation influenced domestic violence awareness. Family physicians should consider their patients as potential victims or perpetrators of domestic violence. They should provide counseling on domestic violence at the earliest opportunity, with a thorough understanding of the patient's marriage and household dynamics, ensuring effective communication.