Türkiye'deki halkbilimi çalışmalarında Müjgân Üçer'in yeri üzerine bir araştırma
A study on the place of Müjgan Üçer in folklore studies in Turkey
- Tez No: 867583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL UYANIKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Folklor, Türk Halk Bilimi, Sivas Folkloru, Müjgân Üçer, Culture, Folklore, Turkish Folklore, Sivas Folklore, Müjgân Üçer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Türk halk bilimi çalışmalarında toplumu anlayabilme ve olguları anlamlandırabilmek için geçmişten günümüze yapılmış ve yapılmakta olan derlemeler, her bir yeni çalışma için büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu derlemeler ve derlemeler neticesinde oluşan çalışmalar, daha sonraki çalışmalar için sistematik olarak incelenmeli ve arşivlenmelidir. Türk halk biliminin çeşitli alanlarında çok sayıda çalışmalar yapmış Müjgân Üçer ve araştırmaları bu amaçla konu alınmıştır. Müjgân Üçer ve çalışmaları, bir bütün hâlinde ele alınarak halk bilimi alanında ve farklı disiplinlerde yapılabilecek çalışmalara kaynak olmayı ve onlara veri sunmayı hedeflemiştir. Literatür tarama ve doküman analizi yöntemiyle elde edilmiş Müjgân Üçer ile ilgili bilgiler, öncelikle tasnif edilmiştir. Müjgân Üçer'in çalışmaları; kitapları, süreli yayınlarda yayımlanmış çalışmaları, bildirileri ve diğer araştırmacılara ait kitaplardaki yazıları şeklinde tasnif edilerek ayrı ayrı incelenmiştir. İçerik analizi yöntemiyle elde edilen bilgilere göre Müjgân Üçer'in çalışmaları 12 başlığa ayrılmış ve ayrıntılı bibliyografya yöntemiyle incelenen konular değerlendirilmiştir. Ayrıca mülâkat/görüşme yöntemiyle Müjgân Üçer'i tanıyıp araştırmalarını bilen, halk bilimi alanında çalışmalar yapmış kişilerle onun Türk halk bilimindeki yeri tartışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Müjgân Üçer'in yayınlarını işlevsel bir şekilde tasnif edilmiş ve bir bütün hâlinde aktarılmıştır. Bu yönüyle de Müjgân Üçer hakkında inceleme yapacak araştırmacılara kolaylık sağlamak istenmiştir. Bu çalışmanın yapılacak araştırmalar için işlevsel bir şekilde yapılandırılması, Müjgân Üçer'in bir bütün şeklinde incelenip halk bilimi alanında örnek oluşturması ve folklorun farklı alanları hakkında bilgiler içermesi açısında kaynak niteliğinde olması, bu alandaki boşluğu doldurmada yardımcı olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In Turkish folklore studies, compilations that have been made and are being made from past to present in order to understand the society and make sense of the facts are of great importance for each new study. These compilations and studies resulting from these compilations should be systematically examined and archieved for future studies. Müjgân Üçer, who has done many studies in various fields of Turkish folklore and her research are discussed for this purpose. Müjgân Üçer and her studies are considered as a whole, aiming to be a source and provide data for studies that can be done in the field of folklore and in different disciplines. Information about Müjgân Üçer, obtained through literature scanning and document analysis, was first classified. Her studies were examined separately by classifying them as her books, her studies published in periodicals, her communique and her writings in the books of other researchers. According to the information obtained through the content analysis method, Müjgân Üçer's studies were divided into 12 heading and the subjects examined were evaluated with the detailed bibliography method. In addition, through the interview method, her place in Turkish folklore was discussed with people who knew Müjgân Üçer and her research, and who had done studies in the field of folklore. Additionally, in this study, Müjgân Üçer's publications are classified functionally and conveyed as a whole. In this respect, it was intended to make it easier for researchers who will investigate Müjgân Üçer. Structuring this study functionally for future research, examining Müjgân Üçer as a whole, setting an example in the field of folklore, and serving as a resource in terms of containing information about different areas of folklore will help fill the gap in this field.