What is self-adaptation?
Öz uyarlama nedir?
- Tez No: 867598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. COLLEEN BEVİN KENNEDY KARPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Öz-uyarlama, Multi-medya Çalışmaları, David Byrne, Sanatçı Çalışmaları, Performans, Self-adaptation, Multi-media Studies, David Byrne, Star Studies, Performance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu tez, öz-uyarlamayı tanımlar (self-adaptation) ve işaretlerini oluşturur. Öz-uyarlama birçok alanda kullanılan bir uygulama olmasına rağmen, yeterince araştırılmamıştır ve bir çalışmanın yapısının, self-adaptation olarak değerlendirilebilmesi için gerekli işaretleri, açık bir şekilde vurgulayan bir tanımdan yoksundur. Bu çalışma, oluşturduğu tanımı temel alarak bunu, sanatçı, adaptasyon, film, performans ve muzik video çalışmaları disiplinleri pratiğine ayırıp, bu disiplinleri daha geniş bir teorik çerçeveye bağlamaktadır. Daha sonrasında, otorite, sanatsal işbirliği, farklı medya türlerinin pratikte nasıl uyum sağladıkları ve sanatçıların gerçekte bunu nasıl uyguladıkları gibi, öz-uyarlama alanının acil sorularına yanıt vermektedir. Tez, David Byrne hakkında, David Byrne'ın farklı zaman dilimlerindeki öz-uyarlamayı uygulama örnekleriyle dolu, onlarca yıllık kariyerini anlatan kapsamlı bir çalışma olup, aynı zamanda self-adaptationın, kariyerini ve sanatsal vizyonunu nasıl uzattığını da vurgulamaktadır. Bu görüş, Nick Cave, Jim Jarmusch, Neil Young ve David Bowie'yi de inceleyen daha küçük ölçekteki çalışmalarla desteklenmektedir. Son olarak tez, öz-uyarlama alanının, çağdaş sanatçılar tarafından, nasıl sanatsal ufuklarını genişletmelerinin ve sanatsal dayanıklılıklarını arttırmalarının bir yolu olarak kullanıldığını göstererek tamamlanmaktadır. Sonuç olarak bu tez, oluşturduğu tanım ve markerlerın, daha sonraki çalışmalarda kullanılabilmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis defines self-adaptation and establishes its markers. Self-adaptation, although a known practice across multiple fields, remains understudied and lacks a definition which clearly highlights its structure and the markers necessary for a work to be considered self-adaptation. This study, based on the definition it establishes, breaks down the practice into it disciplines, star, adaptation, film, performance and music video studies and connects them to a larger theoretical frame. Then, it answers pressing questions that prevail in self-adaptation such as the matter of authority, artistic collaboration, how different media forms fit in the practice and how artists actually perform self-adaptation. The thesis than highlights self-adaptations practice from different time periods by performing an extensive case study on David Byrne which not only shows Byrne's decades long career packed with examples of the practice but how it prolongs careers and artistic visions. It further supporting it with smaller studies that examine Nick Cave, Jim Jarmusch, Neil Young and David Bowie. Finally, the thesis concludes with showing how self-adaptation is currently being practiced by contemporary stars as a means of expanding their artistic horizons and for artistic resilience. Ultimately, the thesis aims to define the practice in a way that makes the definition and its markers applicable for further study.