Roma Uygarlığı'nda eğlence hayatı içerisinde müzik
Music in entertainment life of the Roman Civilisation
  1. Tez No: 867631
  2. Yazar: TUĞÇE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN İZNİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma, Uygarlık, Eğlence, Müzik, Enstrüman, Rome, Civilisation, Entertainment, Music, Musical Instrument
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Uygarlık tarihi boyunca insan, karnını doyurabildiği noktadan sonra her daim ruhunu beslemeye yönelik arayışlara girmiştir. Bu güdüyle yarattığı sanat biçimleri arasında köklü bir yeri olan müzik, yaşamın pek çok alanına nüfuz etmiştir ve hala etmektedir. Roma, etkileşime girdiği diğer uygarlıklar gibi, toplumsal yapının önemli ögelerinden biri olan eğlence hayatına müziği konuk etmiştir. Bu etkinliklerde kullanılan müziğin karakteri, eğlencenin teması ile daima paralellik göstermiştir. Romalılar, müziği soylu bir Romalının icra edebileceği kadar saygıdeğer bir uğraş olarak görmemekle birlikte, etkinliklerine dahil etmekten de geri durmamışlardır. Nitekim günümüzde var olan hiçbir enstrümanın mucidi olarak anılmamaları, müziğe dair sahip oldukları düşünce yapısının bir sonucudur. Kullandıkları enstrümanları ve müzikal performansları çevre uygarlıklardan almakla birlikte, bu unsurların, kurmuş oldukları Akdeniz imparatorluğunun dört bir yanına yayılmasını sağlamışlardır. Bu çalışma, MÖ 3. ila MS 4. yüzyılları kapsayan zaman diliminde, Roma dünyasının eğlence hayatında müziğin oynadığı rolü filolojik ve arkeolojik veriler doğrultusunda kavramayı ve Roma emperyalizmini müzik üzerinden okumayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of civilization, humans have always sought to satisfy their souls after they have been able to feed themselves. Music, which has a deep-rooted place among the art forms created with this motive, has penetrated and still penetrates many areas of life. Rome, like other civilisations it interacted with, hosted music in its entertainment life, which is one of the important elements of the social structure. The character of the music used in these activities was always parallel to the theme of the entertainment. Although the Romans did not regard music as a respectable endeavour that a noble Roman could perform, they did not refrain from including it in their activities. As a matter of fact, the fact that they are not mentioned as the inventors of any of the instruments that exist today is a result of the mindset they had about music. Although he borrowed the instruments and musical performances he used from the surrounding civilisations, he ensured that these elements spread all over the Mediterranean empire he founded. This study aims to comprehend the role of music in the entertainment life of the Roman world between the 3rd BC and 4th AD in line with philological and archaeological data and to read Roman imperialism through music.