The effects of explicit instruction of contractions as a connected speech feature on Turkish EFL learners' read speech
Bağlantılı konuşmanın bir türü olarak kısaltmaların doğrudan öğretiminin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin sesli okumasına etkileri
  1. Tez No: 867630
  2. Yazar: KENAN AKARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlantılı konuşma, kısaltmalar, parçalarüstü özellikler, sesli okuma, telaffuz öğretimi, Connected speech, contractions, pronunciation teaching, read speech, suprasegmental features
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
İletişimsel Dil Öğretimi (İDÖ) gibi yaklaşımlar, konuşma ve dinlemede anlaşılırlığı vurgulamaktadır. Parçalarüstü sebirimsel özelliklere odaklanma 1980'lerin sonlarından bu yana artmaktadır. Bu odak değişimiyle telaffuz öğretimi de gelişmiştir. Vurgu, ritim, bağlantılı konuşma ve tonlama dahil olmak üzere parçalarüstü özelliklerin öğretilmesi, etkili iletişim için oldukça önemlidir. Bu çalışma, özellikle Bağlantılı Konuşma (BK) ve onun bir alt kategorisi olarak kabul edilebilecek ve sıklıkla göz ardı edilen kısaltmalar konusuna odaklanmaktadır. Bağlantılı konuşma, konuşulan dili anlamak için önemlidir. Kısaltmalar bağlantılı konuşmada önemli bir rol oynar. Son zamanlarda bazı araştırmalar, bağlantılı konuşmayı ve bunun genel olarak dinleme, konuşma ve dil öğrenimi üzerindeki olumlu etkisini araştırmıştır. Yarı deneysel olan bu çalışmaya, Türkiye'de bir devlet üniversitesinden bir deney ve bir kontrol grubu gönüllü olarak katılmış ve deney grubuna kendi kurumlarının müfredatının yanı sıra araştırmacı tarafından tasarlanan özel eğitimler verilmiştir, kontrol grubu ise sadece kurumlarının müfredatını izlemiştir. Hem nitel hem de nicel veriler, sesli okuma kayıtları, araştırmacı günlükleri ve mülakat yöntemiyle toplanmıştır. Bağlantılı konuşmanın bir öğesi olarak kısaltmaların öğretiminin ingilizce öğrenen Türk öğrencilerin sesli okuma performansları üzerindeki etkilerini araştıran bu çalışmada, öğrencilerin performansının kısaltma öğretimiyle önemli ölçüde artırmanın mümkün olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmayla Türkiye özelinde bağlantılı konuşma ve parçalarüstü özellikler literatüründeki bir boşluğun doldurulması beklenmektedir. Çalışma, ingilizce öğretimi ile yakından ilişkili olduğundan kısaltmaların öğretiminin konuşma, dinleme, okuma ve yazma sınıflarına entegrasyonu için faydası olduğu sonucuna ulaşılmıştır ve bu açıdan sonuç ve önerilerin eğitim ve araştırma alanına önemli katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Some approaches, such as Communicative Language Teaching, emphasize the importance of intelligibility and comprehensibility in speaking and listening. This focus on suprasegmental features has been growing since the late 1980s. Pronunciation teaching has thrived as a result. Teaching suprasegmental features, including stress, rhythm, connected speech, and intonation, is crucial for effective communication. Connected speech (CS) is important for understanding spoken language. Recent research has focused on connected speech and its positive impact on listening, speaking, and language learning in general. Contractions play a significant role in connected speech. Therefore, this study specifically focuses on the often-overlooked topic of contractions, which can be considered a subcategory of CS. An experimental and a control group from a state university in Türkiye participated voluntarily in the quasi-experimental study, and the experimental group was provided with some special training designed by the researcher, while the control group followed only the curriculum of their institution. Both quantitative and qualitative data were collected through read speech audio recordings, researcher and participant journals, and semi-structured interviews. It was concluded that it is possible to improve Turkish EFL learners' read-speech performance significantly through explicit instruction of contractions as a connected speech feature. It is expected to fill a gap in the connected speech and suprasegmental features literature in the context of Türkiye specifically. As the study is closely linked with the teaching of English, it can be advocated that it has implications for the integration of teaching contractions and connected speech into speaking, listening, reading and writing classes, and it is the other aspect of the present study, i.e., the results and suggestions are expected to be a great contribution to the educational and research sphere.