İslami plastik sanatların çağdaş Irak grafik baskı sanatına etkileri
The effects of Islamic plastic arts on contemporary Iraqi graphic print art
- Tez No: 867761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ELCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Sanatları, Grafik Baskı Sanatı, Irak Grafik Baskı Sanatı, Islamic Arts, Graphic Printing Art, Iraqi Graphic Printing Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İslâm medeniyetinin yüzyıllardır gelişerek süregelen ve birçok milletin katkısıyla şekillenen zengin kültürünün önemli bir unsuru olan güzel sanatlar aynı zamanda Irak sanat tarihinin de önemli bir parçasını teşkil etmektedir. İslâm dininin insanlığa kazandırdığı kültür ve medeniyet unsurları her çağda, her coğrafyada sanatçıların ilham kaynağı olmuştur. Modern dönemde Iraklı sanatçılar tarafından meydana getirilen çağdaş baskı eserlerinin İslâm medeniyetinin kadim örneklerinden ilham alınarak teşkil edildiği anlaşılmaktadır. Özellikle hat, tezhip ve minyatür gibi süsleme sanalarının zengin estetik dünyası, modern dönemin grafik baskı eserleri üzerinde oldukça etkili olmuş, bu bağlamda Arap harfleri çeşitli resimlerle birlikte kullanılarak sanatçılar tarafından bu alanda yeni estetik formüller geliştirmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, Iraklı sanatçıların İslâm kültürünün etkisiyle meydana getirdikleri çağdaş baskı grafik eserlerini inceleyerek bu eserler üzerinde etkili olan hüsn-i hat, tezhip, minyatür, çini, mozaik gibi İslâm sanatı unsurlarını tespit etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The fine arts which are an important element of the rich culture of Islamic civilization that has been evolving for centuries and shaped by the contributions of many nations, also constitute a significant part of Iraqi art history. The cultural and civilizational elements brought by Islam to humanity have always been a source of inspiration for artists in every era and every geography. It is understood that contemporary print works created by Iraqi artists in the modern period are inspired by ancient examples of Islamic civilization. Particularly, the rich aesthetic world of decorative arts such as calligraphy, illumination, and miniature has greatly influenced modern graphic printing works. In this context, Arabic letters have been used together with various images by artists to develop new aesthetic formulas in this field. This study aims to identify the elements of Islamic art such as calligraphy, illumination, miniature, tile, and mosaic, which are effective in contemporary graphic print works created by Iraqi artists under the influence of Islamic culture, by examining contemporary graphic print works created by Iraqi artists.