Impact of East Africa's economic integration into global value chains on environmental degradation
Doğu Afrika'nın küresel değer zincirlerine ekonomik entegrasyonunun çevresel bozulma üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 867779
  2. Yazar: ABDIRAHMAN MOHAMED NUR
  3. Danışmanlar: ASSIST. ASSOCIATE PROF. DR. GODWIN OLUSEYE OLASEHINDE WILLIAMS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Afrika, Küresel Değer Zincirleri, Çevresel Bozulmalar, Dinamik Panel verileri, ARDL, East Africa, Global Value Chains, Environmental Degradations, Dynamic Fixed Effect, ARDL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son zamanlarda, Doğu Afrika ülkeleri küresel değer zincirlerine daha yüksek düzeyde entegrasyon deneyimi yaşamıştır. Bu çalışma, gayri safi yurtiçi hasıla, gayri safi yurtiçi hasılanın karesi, yenilenebilir enerji tüketimi, kentsel nüfus ve ticarete açıklık gibi değişkenleri hesaba katarak Doğu Afrika'nın küresel değer zincirlerine ekonomik entegrasyonunun çevresel bozulma üzerindeki etkisini araştırıyor. 1992-2018 dönemine ait yıllık panel veri seti, panel dinamik sabit etki tahmincisi aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, Doğu Afrika'da küresel değer zinciri katılımı ile çevre kalitesi arasında uzun vadeli bir ilişkinin bulunduğunu ve genel küresel değer zinciri katılımının bölgedeki çevre kirliliğini artırdığını ortaya koyuyor. Çalışma ayrıca, Doğu Afrika'nın küresel değer zincirlerine ileri ve geri entegrasyonunun çevresel yansımalarını karşılaştırarak, hangi entegrasyon türünün çevreyi daha fazla etkilediğini tespit etmeye çalışıyor. Ampirik sonuçlar, küresel değer zincirlerine geriye doğru entegrasyonun Doğu Afrika'daki çevresel bozulma üzerinde uzun vadeli olumlu bir etki gösterdiğini, ileri entegrasyonun ise önemli bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu bulgular göz önüne alındığında, araştırma çeşitli politika önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent times, East African countries have experienced a greater level of integration into global value chains. This study investigates the impact of East Africa's economic integration into global value chains on environmental degradation while accounting for variables such as gross domestic product, the square of gross domestic product, renewable energy consumption, urban population, and trade openness. Annual panel data set for the period 1992-2018 is analyzed through the panel dynamic fixed-effect estimator. The study findings reveal that a long-term relationship exists between global value chains participation and environmental quality in East Africa, and that the overall global value chains participation aggravates environmental pollution in the region. The study further compares the environmental repercussions of East Africa's backward and forward integration into global value chains, seeking to discern which integration type affects the environment more. The empirical results suggest that while backward integration into global value chains exhibit a positive long-term effect on environmental degradation in East Africa, forward integration has no significant effect. Given these findings, the research makes several policy recommendations.